Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pictura „Bretonă lucrând”, de Nicolae Grigorescu, cumpărată de statul român
bretona lucrand, nicolae grigorescu, ministerul culturii

Pictura „Bretonă lucrând”, de Nicolae Grigorescu, cumpărată de statul român

Tabloul „Bretonă lucrând (La fereastră)” al pictorului Nicolae Grigorescu revine în patrimoniul statului român, a anunțat pe 6 septembrie ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Pentru prima dată după mai bine de 15 ani, Ministerul Culturii a achiziționat, exercitându-și dreptul de preempțiune, o operă de artă care face parte dintr-un ansamblu de bunuri de patrimoniu cultural național retrocedate în natură moștenitorilor de drept, în urmă cu câțiva ani, de la Muzeul Național de Artă al României.

Pictura „Bretonă lucrând (La fereastră)”, ulei pe lemn, datează din perioada franceză (1876 – 1886) a pictorului.

„Este un succes faptul că, astăzi, după 40 de ani în care s-a regăsit la Muzeul Național de Artă al României și după alți ani în care a făcut parte dintr-o colecție privată ca urmare a retrocedării, această operă de artă se întoarce în muzeu pentru a fi admirată de toți iubitorii de artă. Este de subliniat faptul că în patrimoniul cultural național avem mai multe piese emblematice semnate de Nicolae Grigorescu cu tema carelor cu boi. Foarte puține, însă, provin din seria vitré, care reflectă înaltele calități artistice la care ajunsese Grigorescu în acea perioadă”, a scris ministrul pe contul săău de Facebook.

Prin cumpărarea lucrării și revenirea acesteia în colecția Muzeului Național de Artă al României, ea va fi repusă în circuitul public.

Nu au fost oferite detalii legat de prețul de achiziție.

Credit foto: Ministerul Culturii