Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pictură contemporană din Turcia, la Muzeul Național de Artă al României
devrim erbil

Pictură contemporană din Turcia, la Muzeul Național de Artă al României

Expoziția de pictură contemporană „Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi” va putea fi vizitată, în perioada 16 noiembrie 2023 – 18 februarie 2024, în Sălile Kretzulescu (intrarea prin str. Walter Mărăcineanu, vizavi de biserica Kretzulescu) ale Muzeului Naținal de Artă al României.

Vernisajul va avea loc pe 15 noiembrie, la ora 18:00, în prezența artistului Devrim Erbil, a curatoarei Yildiz Ibram și a ambasadorului Özgür Kıvanç Altan, și va fi urmat de un concert instrumental de Kanun, susținut de interpretul turc Hakan Güngör în Sufrageria Regală, de la ora 19:00.

Evenimentul marchează 350 de ani de la nașterea cărturarului Dimitre Cantemir și 100 de ani de la înființarea Republicii Turcia.

Devrim Erbil s-a născut în anul 1937 în Uşak, centrul regiunii Egee a Turciei, și a avut sute de expoziţii personale atât în Turcia, cât și la nivel internațional. De-a lungul carierei sale artistice, a inițiat numeroase expoziții mixte care au promovat arta Turciei în diferite orașe din lume (Alexandria, Belgrad, Sofia, Kuwait), a publicat articole în reviste de artă, a predat la Academia de Arte Frumoase din Istanbul și din anul 2004 Municipalitatea Metropolitană Balıkesir a înființat un muzeu care îi poartă numele.

Creații din ultimele trei decenii, prezentate la București

Expoziția „Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi” prezintă 29 de picturi și o țesătură din mătase, create de artist în perioada  1989 – 2023. În viziunea lui, un artist ar trebui să debuteze inspirându-se din tradiția țării sale. Așa că, începând cu anii 1970, a început să picteze abstracții ale peisajelor urbane și naturale din orașele anatoliene și din Istanbul.

Erbil desenează vederi de sus într-un stil abstract contemporan și peisaje cu o compoziție care se bazează pe schițe, stabilind o legătură cu picturile tradiționale turcești în miniatură. Lucrările lui nu sunt simple imitații ale miniaturii tradiționale, ci sunt lucrări moderne, originale, colorate cu o cantitate imensă de detalii realiste.