Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Picturi realizate în ulei pe pânză prin transfer și instalații in situ ale lui Zoltán Béla, expuse la Galeria Anca Poterașu
zoltán béla

Picturi realizate în ulei pe pânză prin transfer și instalații in situ ale lui Zoltán Béla, expuse la Galeria Anca Poterașu

Picturi realizate în ulei pe pânză prin transfer și instalații in situ ale lui Zoltán Béla vor fi expuse la Galeria Anca Poterașu sub numele „O zi întreagă, împreună”, începând cu 4 mai.

Expoziția, al cărei curator este Cristina Stoenescu, va putea fi vizitată până pe 21 mai.

În lucrările lui Zoltán Béla, explică Stoenescu, există un transfer direct de amintiri între el și fiica sa cea mai mică, a cărei joacă este de abia la început prin parcurile publice din București. Propria copilărie a artistului a fost petrecută în parcul din cartierul său din Baia Mare, pe un câmp cu niște leagăne și tobogane metalice, acum scoase din uz și abandonate. În alte parcuri, alți copii se joacă în balansoare din plastic, pe covoare de tartan unde nu se mai julesc genunchi.

Tehnica monotipiei în transferul contururilor pe pânză pare să redea tocmai această recuperare și re-analizare pe care artistul o încearcă adesea în lucrările sale, fie picturi sau obiecte. Suprafața unei experiențe devine în timp un spațiu comun, un fond colectiv de trăiri în care materialele și texturile devin repertorii bogate de afect.

Expoziția „O zi întreagă, împreună” se conectează în cele din urmă la acele spații în care am învățat să cum să fim unii cu alții – conflictuali, generoși, posesivi sau răbdători. În funcție de modul în care ne amintim de momentele noastre de joacă, ne putem gândi la ideea de parc/ groapa de nisip/ curtea din spatele casei/ strada dintre blocuri, reprezentativă pentru spații de manifestare a libertății și a imaginației, fie, dimpotrivă, ilustrativă pentru situri ale supravegherii și monitorizării constante, medii controlate pentru a ne manifesta umanitatea – țipând și plângând cât putem de tare pe drumul nostru către maturitate.

Cine este Zoltán Béla

Zoltán Béla, născut în 1977, a absolvit Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca, după ce a studiat ceramica în Baia Mare. Picturile lui provin adesea dintr-un spațiu al amintirilor personale, imagini pe care le modifică, le transpune pictural și le asociază cu alte elemente pentru a ajunge la compoziții ce conectează trecutul în prezent. Lucrările sale se situează între abstract și figurativ, construcție și improvizație, între suprafața pânzei și crearea unui spațiu narativ dincolo de aceasta. Încorporând obiecte găsite, Zoltán Béla întreține un dialog hibrid între ready-made și upcycling, o refolosire a obiectelor utilizate în instalații de artă, stabilind un raport direct între sculptură și pictură ce derivă dintr-o curiozitate față de cotidian și o înțelegere aprofundată a texturii și materialității.

Lucrările lui au fost prezentate în numeroase expoziții personale și de grup, între care: AnimaL (2019, Diptych Art Space, RO), Zoom (2018, Új Kriterion Galéria, RO), Galbenul intens și alte pete de culoare rezistente la sens (2018, Muzeul de Artă din Bistrița, RO), Winter Celebration (2018, Anca Poterasu Gallery, RO), The Privileged Eye (2017, Vienna Contemporary, AT), Harta nu este teritoriul (2017, Institutul Cultural Român în Lisabona, PT), Simpatie și semnificație (2017, Biblioteca Națională a României, București, RO), Werkschau Spinnerei Gallery Tour (2016, Leipzig Spinnerei Galleries, DE), EXTENSION.RO (2016, Triumph Gallery, RU), L’Espace Ventriloque (2016, Anca Poterasu Gallery, RO), Instalație (2014, Anexa – Muzeul Național de Artă Contemporană din București, RO), Vom Allmächtigen zum Leibhaftigen (2016, Avantgarde Apolda, DE), The New Contemporary (2013, Vienna Fair, AT), Traces (2012, Anca Poterasu Gallery, RO), In meditation: Feeling the Silence (2011, Anca Poterasu Gallery, RO), Noul figurativ (2011, Victoria Art Centre, RO), The 4th Biennial of Contemporary Art – Coloring the Grey (2011, RU), Preview Berlin (2011, DE), Out of Sacred (2011, Arezzo, IT), The Berlin Wall (2010, Promenade Gallery, AL), Global Art Local History #1 (2010, Nasui Gallery, RO), Self-Reflecting 30 (2009, Point Contemporary Gallery, RO), Transition Icons (2009, Carini & Donatini Gallery, IT), Car Wreck (2007, Sadaba, EE).