Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Picturi și sculpturi de Miró, Picasso și Brâncuși, în colecția Saint Louis Art Museum

Picturi și sculpturi de Miró, Picasso și Brâncuși, în colecția Saint Louis Art Museum

Saint Louis Art Museum a primit 22 de creații ale unora ca Pablo Picasso, Georges Braque, Constantin Brâncuși, Joan Miró, Philip Guston și Ellsworth Kelly.

Donația a fost făcută de Emily Rauh Pulitzer, curatoare și filantroapă, văduva omului de presă Joseph Pulitzer Jr., și include picturi și sculpturi ale unor importanți artiști europeni și americani din secolul 20, potrivit theartnewspaper.com.

Saint Louis Art Museum (SLAM) din Missouri a primit lucrări de artă realizate de 17 artiști europeni și americani.

Rauh Pulitzer a fost curator al muzeului timp de 9 ani, începând cu 1964, iar înainte de asta, asistent curator la Fogg Art Museum de la Harvard University. Regretatul ei soț a început să colecționeze artă de secol 20 la jumătatea anilor 1930, iar cuplul a adunat numeroase obiecte în cele două decenii de mariaj.

Emily Rauh Pulitzer și Joseph Pulitzer Jr. au mai donat 144 de lucrări de artă către SLAM și au sprijinit campanii importante.

Familia a făcut cadouri semnificative unor instituții americane, inclusiv a donat 45 de milioane de dolari și 31 de lucrări de artă Muzeului de Artă Harvard, în 2008.

„Muzeul îi va fi veșnic îndatorat”, a spus directoarea Min Jung Kim. Ea a punctat că donația va avea un impact major asupra colecției SLAM.

„Emblematica sculptură Brâncuși «Mademoiselle Pogany III» (1933), de exemplu, va redefini colecția de sculptură modernă a muzeului, care, în prezent, nu cuprinde vreo lucrare a acestui artist pionier”, a mai spus ea. „Două picturi canonice ale lui Joan Miró, «48» (1927) și «Painting» (1953), vor fi de asemenea completări esențiale, oferind o zonă a realizărilor lui Miró care nu este momentan reprezentat în colecția muzeului”.

Conducerea instituției a anunțat și că va continua colaborarea cu Pulitzer Arts Foundation, înființată de Rauh Pulitzer care prezintă și susține arta contemporană, muzica, poezia și dansul. De la inaugurarea fundației, în 2001, SLAM a împrumutat 84 de lucrări din colecție pentru 15 expoziții ale acesteia și a participat la programe educative și alte inițiative.

Foto: Constantin Brâncuși, „Mademoiselle Pogany III” (1933). © Succession Brancusi (ARS) 2021. Foto: Robert Pettus