Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Planuri și imagini arhitecturale ale proiectelor lui Romeo Belea, care a proiectat TNB și Sala Palatului, expuse la Biblioteca Academiei
bucharest/romania, ,02.05.2020:,palace,hall,(sala,palatului,),,a,conference

Planuri și imagini arhitecturale ale proiectelor lui Romeo Belea, care a proiectat TNB și Sala Palatului, expuse la Biblioteca Academiei

Planuri și imagini arhitecturale ale proiectelor lui Romeo Belea, care a proiectat între altele Teatrul Național „I.L. Caragiale” București și Sala Palatului, vor fi expuse la Biblioteca Academiei Române începând cu 5 decembrie.

Expoziția „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani” va fi vernisată în sala „Theodor Pallady”, pe 5 decembrie, la ora 12:00, și va putea fi vizitată aici până pe 23 decembrie.

La vernisaj vor participa acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președintele Secției de arte, arhitectură și audiovizual, prof. dr. arh. Marian Moiceanu, rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București, și arh. Ileana Tureanu, președintele Uniunii Arhitecților din România.

Expoziția marchează cei peste 60 de ani de carieră ai arhitectului Romeo Belea, aducând în atenția publicului planuri și imagini arhitecturale ale proiectelor sale pentru edificii din București: Teatrul Național „Ion Luca Caragiale“, Centrul Cultural Sala Palatului, Casa Academiei Române din Strada 13 septembrie.

Romeo Belea, șase decenii de arhitectură

Arhitectul Romeo Belea, membru corespondent al Academiei Române din anul 2010, este un nume cu rezonanță în peisajul cultural românesc al ultimelor decenii.

Licențiat al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu“ din București, și-a început cariera universitară la același institut în anul 1963, unde vreme de aproximativ 30 de ani a fost profesor (1973-2002). În perioada 1997-2001, a fost prorector și profesor al Universității „Spiru Haret“ din București.

La nivel internațional, este autorul unor edificii precum Teatrul Național din Damasc, Arena multifuncțională şi Sala Sporturilor din Tripoli, Hotelul „Ouzoud Waterfall“ din Maroc, Piscina olimpică din Beirut.

În anul 2011 a fost distins de Uniunea Arhitecților din România cu Premiul „Opera Omnia“.

Expoziția „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani“ va fi deschisă în perioada 5-23 decembrie 2022, de luni până vineri, între orele 09:00 și 14:00. Accesul este liber.