Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Poliţia americană a confiscat mai multe opere egiptene de la The Met, parte a unei ample anchete
Metropolitan Museum of Art, Curatorial

Poliţia americană a confiscat mai multe opere egiptene de la The Met, parte a unei ample anchete

Poliţia americană a confiscat mai multe opere de artă antică egipteană de la The Metropolitan Museum of Art (The Met), acest demers fiind inclus într-o amplă şi complicată anchetă internaţională, în care este inclus şi un fost director al Muzeului Luvru, informează artnet.com.

Cele cinci opere confiscate ar face parte dintr-o operaţiune de acoperire a modului în care acestea au fost achiziţionate. Oficialii din anchetă merg pe ipoteza că ele au fost de fapt furate, dar au fost vândute ca lucrări cu provenienţă legală, fie că a fost vorba de acte false de provenienţă sau de ignorarea traseului lor, de către persoane cu responsablitate.

Un dealer de artă este personajul-cheie al anchetei

Patru dintre lucrările confiscate ar avea legătură cu Roben Dib, un dealer de artă germano-libanez, care  alături de Christophe Kunicki, care activează la Paris, este acuzat că a falsificat documente.

Ei ar fi implicaţi în tranzacţii cu sute de opere antice din Orientul Mijlociu. În urmă cu doi ani, arată artnet.com, Kunicki a fost arestat la Paris, sub acuzaţiile de conspiraţie, fraudă în grup organizat şi spălare de bani.

Dib, care este acuzat de aceleaşi lucruri, s-a predat autorităţilor franceze în martie şi este încarcerat de atunci, deşi neagă respectivele acuzaţii.

Scandalul a devenit cunoscut internaţional după ce, săptămâna trecută, fostul director al Muzeului Luvru, Jean-Luc Martinez, a fost acuzat că ar fi participat la acţiuni orchestrate de spălare de bani şi fraudă, legate de existenţa acestor opere antice egiptene în mai multe muzee din lume.