Pompidou pregătește expoziții itinerante Brâncuși și Delaunay; 140.000 de opere, mutate
Centrul Pompidou Paris pregătește expoziții itinerante Contantin Brâncuși și Robert Delaunay, odată cu închiderea sa timp de cinci a ni pentru imporetante lucrări de renovare. Muzeul va începe toamna aceasta să mute mai mult de 140.000 de opere de artă în instituții din țară, dar și în străinătate.
Unul dintre cele mai importante muzee de artă modernă din lume, Centre Pompidou va începe să se mute în octombrie 2024 și își va închide complet porțile în vara anului 2025, a anunțat săptămâna aceasta, președintele său, Laurent Le Bon, într-o conferință. Prin urmare, toate operele vor fi încă vizibile în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris.
Primele închideri pentru public
Primele închideri pentru public vor avea loc la începutul anului 2025. Sălile de spectacole, muzeul și biblioteca nu vor fi deschise pentru acces public începând din luna martie. Lucrările de construcție nu vor începe până în 2026. Costul renovării, suportat de stat, este estimat la 260 de milioane de euro.
Laurent Le Bon a văzut această oportunitate ca pe un mijloc de a crea un nou Centre Pompidou, menținând spiritul acestuia, după cum a spus, potrivit francetvinfo.fr. Acest Beaubourg 2.0 este programat să fie inaugurat în 2030, cu o expoziție nouă și un forum dedicat exclusiv tinerilor și creativității emergente.
Președintele centrului plănuiește și să dezvolte un muzeu virtual, online, estimând costurile acestui proiect la 180 de milioane de euro. El intenționează să obțină fondurile necesare prin mecenat, circulația operelor și posibila colaborare cu alte țări.
Relocarea a 140.000 de lucrări
Cu toate că doar 3.000 de lucrări sunt permanent expuse, Centrul Pompidou deține aproximativ 140.000 de opere de artă. Unele dintre colecții vor fi temporar găzduite la Grand Palais, care este în renovare din 2021, clădirea cu acoperișul său imens de sticlă, creată pentru Expoziția Universală din 1900, se pregătește să-și redeschidă porțile în aprilie. Spațiile muzeale vor fi din nou accesibile vizitatorilor în octombrie 2025. Până atunci, ele vor găzdui probele de scrimă și taekwondo pentru Jocurile Olimpice de la Paris, a declarat directorul Didier Fusillier pentru AFP.
Două galerii cu suprafețe de 2.000 și 800 de metri pătrați vor fi destinate găzduirii a patru expoziții anuale ce vor prezenta lucrări din colecțiile naționale ale Centrului Pompidou. Seria de expoziții va fi inaugurată de artiștii Niki de Saint Phalle, Jean Tinguely și Pontus Hultén, acesta din urmă fiind primul director al Musée National d’Art Moderne.
În paralel, Grand Palais va fi locul de expunere pentru imensa colecție de artă brută a lui Bruno Decharme, formată din 921 de lucrări create de 242 de artiști, o donație excepțională făcută Centrului Pompidou în 2022. În martie 2026, o expoziție dedicată lui Henri Matisse și conceptului de culoare va fi prezentată aici.
La Grand Palais vor lucra 400 de angajați ai Centrului Pompidou (dintr-un total de o mie) afectați de mutare. Îngrijorați pentru locurile lor de muncă în momentul închiderii muzeului, unii dintre acești angajați au făcut grevă trei luni, închizând muzeul timp de 24 de zile. Un acord semnat de două dintre cele cinci sindicate majoritare a pus capăt grevei în urmă cu zece zile.
Tot personalul (securitate, protecție împotriva incendiilor, recepție, supraveghere, ticketing, tehnicieni și personal administrativ) își va continua activitatea în alte instituții, inclusiv la Grand Palais. Unii dintre ei se vor muta apoi la Massy (Essonne), unde urmează să se deschidă în 2026 un centru Pompidou dedicat conservării operelor de artă și creației.
Centrul Pompidou, dincolo de granițe
Începând cu toamna anului 2026, Muzeul Luvru va găzdui o parte din colecțiile permanente. Aceasta va include lucrări de artă modernă și contemporană din patrimoniul Pompidou, cu accent pe „noțiunea de Obiect”. Acestea vor fi găzduite alături de colecții de obiecte de artă decorativă din Evul Mediu până la cel de-al Doilea Imperiu.
În cadrul unui amplu program, între 6.000 și 8.000 de lucrări din colecții vor fi expuse în alte muzee pariziene (Orsay, Orangerie, Jeu de Paume, Guimet, Quai Branly ș.a.), la Centrul Pompidou din Metz, în regiunile Martinica și Guadelupa, precum și în străinătate.
Nouă expoziții itinerante sunt programate, dedicate unora ca Brâncuși, Chagall și Delaunay. Nu au fost oferite mai multe detalii.
Anul acesta, o expoziție Constantin Brâncuși va fi prezentată în Galeria 1 de la nivelul 6 al Centrului Pompidou Paris, între 27 martie și 1 iulie. Va fi un omagiu adus părintelui sculpturii moderne, stabilit la Paris din 1904 până la moartea sa, în 1957. Această expoziție majoră reunește aproximativ două sute de sculpturi, precum și fotografii, desene, filme și arhive. În centrul expoziției se va afla o reconstituire a atelierului artistului, conceput în timpul vieții sale ca loc de locuit, loc de creație și loc de contemplare a operelor sale. Se anunță a fi cea mai mare expoziție Constantin Brâncuși organizată vreodată, unde va fi prezentată și „Cumințenia Pământului”.
Tot în 2024, Pompidou Paris va marca centenarul Suprarealismului, iar la început de 2025 va organiza precum și o amplă expoziție „Black Art in Paris between 1950 and 1990”, programată pentru 2025.
Pe plan internațional, Centrul Pompidou și-a exportat de mult timp marca în Malaga și Shanghai și urmează să deschidă un centru la Seul. În plus, un centru Pompidou „în stil american” urmează să fie deschis în 2027 în Jersey City, lângă New York, iar muzeul a semnat un acord cu Arabia Saudită pentru a-și „împrumuta expertiza” în vederea creării unui muzeu pe situl Al-Ula. De asemenea, sprijină statul brazilian Paraná în crearea unui muzeu de artă care urmează să fie inaugurat în 2026.