Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Popularitatea operei „Cumințenia Pământului” ar fi putut umbri celelalte lucrări din expoziția de la Timișoara
cumintenia pamantului, constantin brancusi

Popularitatea operei „Cumințenia Pământului” ar fi putut umbri celelalte lucrări din expoziția de la Timișoara

Comisarul expoziției Constantin Brâncuși de la Muzeul Național de Artă Timișoara, Ovidiu Șandor, președintele Art Encounters, a declarat în avanpremiera acesteia că lucrarea „Cumințenia Pământului” este o absență regretabilă, însă este posibil ca ea să fi umbrit celelalte opere prezentate.

Brâncuși: Surse românești și perspective universale” cuprinde 22 de sculpturi, 11 desene, 55 de fotografii și diverse documente de arhivă ale sculptorului.

Întrebat de curatorial.ro dacă există o lucrare pe care și-ar fi dorit să o aibă în expoziție și nu a fost posibilă aducerea ei, Șandor a replicat: „Nu neapărat. Doina Lemny, când a gândit selecția, având o îndelungată experiență – ea a fost 25 de ani directoarea Atelierului Brâncuși de la Pompidou -, știa foarte bine că sunt anumite lucrări ce nu pot fi de fel mutate. Evident, nu le-a pus pe listă. Cred că selecția este grozavă. Am știut din start că nu puteam face cea mai mare expoziție Brâncuși. Ce ne-am dorit a fost să fie o expoziție care chiar dacă are limitele sale de spațiu, buget, să arate coerent opera lui. Aș spune că este ca o mică bijuterie. Nu e mare, dar e densă și valoroasă”.

Despre o bijuterie din creația brâncușiană, „Cumințenia Pământului”, și despre absența ei la Timișoara, Ovidiu Șandor a explicat: „Am încercat să obținem și «Cumințenia Pământului». Doina și-a dorit-o, este o lucrare-cheie în opera lui Brâncuși. Din păcate, proprietarii au decis să ne refuze. Era, desigur, dreptul lor. Pe de altă parte, este o lucrare extrem de mediatizată în România și nu am fi vrut să umbrească alte lucrări importante din expoziție. Deci, poate că în tot răul e și un bine”.

„Cumințenia”, la Pompidou într-o expoziție itinerantă

Curatorial.ro scria în luna februarie a acestui an că sculptura „Cumințenia Pământului” (1907), de Constantin Brâncuși, va fi expusă anul viitor la Centrul Pompidou din Paris, informație oferită de Lucian Romașcanu, ministru al Culturii la acea vreme. Aceasta va fi prima ieșire din țară a operei, după 2019, când a fost expusă la Bruxelles, în cadrul Europalia. Ieșirea ei va fi posibilă cu autorizație de export temporar, deoarece este clasată Tezaur.

În aceeași perioadă, Bogdan Grabowski, avocatul proprietarei operei de artă, declara pentru curatorial.ro că sculptura „Cumințenia Pământului” va absenta „sigur” din ampla expoziție dedicată artistului în programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. El a subliniat absența dialogului cu autoritățile române, care susțin că ar dori totuși să cumpere opera, dar și faptul că prețul de 11 milioane de euro nu mai este valabil.

„Da, anul viitor Centrul Pompidou își propune, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Paris, să organizeze o foarte mare expoziție Brâncuși și, din câte înțelegem, acea expoziție ar urma să itinereze în lume, pentru că Centrul se închide mai mulți ani pentru renovări”.

Despre expoziția de la Timișoara, comisarul ei a mai spus: „Este un eveniment fanion pentru Timișoara. Eu sper că va fi un magnet. Rezervările online ne arată asta, pentru că multe persoane din țară și din străinătate și-au rezervat deja bilete și cred că vor veni la Timișoara nu doar să vadă expoziția Brâncuși, ci vor sta câteva zile și vor explora tot ceea ce orașul oferă în această toamnă foarte bogată de evenimente”.

„Brâncuși: Surse românești și perspective universale” va putea fi vizitată între 30 septembrie și 28 ianuarie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 20:00. Lunea și marțea, precum și în perioadele 24 – 26 decembrie, pe 31 decembrie și 1 – 2 ianuarie 2024, va fi închisă. Vizitarea va fi posibilă pe bază de bilet pe un interval de timp alocat, pentru o experiență plăcută și pentru siguranța operelor.

Expoziția este organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, fiind finanțată de Consiliul Județean Timiș.