PORTRET – Felix Aftene, de la pictură murală la NFT
Artistul vizual Felix Aftene, cu mai mult de 40 de expoziții personale la activ, are o activitate susținută, pe plan național și internațional, și este în continuă evoluție pe piața de artă din România, o prezență constantă în licitații de artă contemporană.
Recent, o expoziție aniversară retrospectivă a fost deschisă la Muzeul de Artă Iași, subiectul de săptămâna aceasta al seriei documentare dedicate de curatorial.ro muzeelor naționale de artă, iar prezentarea are trei coordonate ale activității plasticianului Felix Aftene – copilăria, tinerețea și prezentul.
Originar din Vaslui, Felix Aftene (născut pe 1 ianuarie 1972) s-a stabilit stabilit la Iași, după ce a absolvit Academia de Arte „George Enescu“ (1996), secția Pictură murală, la clasa profesorului Dimitrie Gavrilean.
Din anul 2013, este președinte al Filialei Iași a Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar în 2016, a obținut doctoratul la Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ din Iași, cu o lucrare dedicată artelor vizuale contemporane.
Abordează domenii precum pictură, sculptură, pictură murală și noile media. În 2021, a lansat colecția „Mustața lui Dali și alte culori” de 16 lucrări sub formă de NFT (non-fungible token). Proiectul artistic „Mustața lui Dali și alte culori” a fost finalizat în 2020, odată cu apariția pictoromanului omonim, lansat împreună scriitorului Lucian Dan Teodorovici.
Aftene a expus, solo și în prezentări colective, în spații muzeale și galerii de artă din România, Austria, SUA, Marea Britanie, Grecia, Germania, Elveția, Franța, Italia, Spania, Canada, Danemarca, Ungaria, Israel și Republica Moldova.
De-a lungul anilor a primit numeroase distincții, între care Premiul Național pentru Pictură al UAP România – 2016; Marele Premiu, Saloanele Moldovei, Chişinău, Republica Moldova – 2013; Diploma de excelenţă, Salonul U.A.P. Iaşi – 2008; Premiul Primăriei Chişinău, Saloanele Moldovei – 2006; Premiul Vasile Pogor, Primăria Municipiului Iaşi – 2005; Bursa Uniunii Artiştilor Plastici, România – 1997-1998.
„Senzația pe care o am atunci când modelez sau sculptez diferă mult de cea când pictez. Cred, în același timp, că cele două forme de exprimare în bi și tridimensional se potenţează reciproc și îmi oferă un cadru mai amplu de desfășurare”, spune artistul într-o prezentare publicată online.
O nouă etapă, după jumătate de secol
Retrospectiva creației sale a fost vernisată la Muzeul de Artă – Palatul Culturii din Iași pe 3 noiembrie și va putea fi vizitată până la finalul lunii.
Expoziția aduce, în context autobiografic, trei coordonate ale activității plasticianului Felix Aftene – copilăria, tinerețea și prezentul.
„Pentru mine, o jumătate de secol reprezintă și o bornă: aici se produce asumarea totală a anilor anteriori, cu tot ce am acumulat, de aici se creează un alt început, o altă etapă”, a transmis artistul, potrivit unui comunicat.
Între seriile create de-a lungul anilor de Aftene se numără „Taxidermia”, „Blue world” și „Iconic Memory”.
Felix Aftene pe piața de artă din România
Felix Aftene este unul dintre cei 21 de artiști care au înregistrat, în ultimii ani, argumente de piață și rezultate promițătoare, potrivit unui raport întocmit anul acesta de Institutul de Management al Artei.
În luna septembrie a acestui an, în prima licitație din noul sezon de la Artmark, tabloul „Sărutul”, acrilic pe pânză de Felix Aftene, a avut o valoare estimată între 5.000 şi 8.000 de euro, iar adjudecarea a fost făcută contra sumei de 9.000 de euro.
Cu o lună înainte, la casa Alis, pictura „Focul lui Prometeu” (2020), acrilic pe pânză, a condus licitația cu lucrări ale artiștilor în viață. Ea a fost vândută pentru 5.000 de lei.
Anterior, în luna iulie, în ultima licitație Vikart a sezonului, lucrarea „Nostalgia” (2017), acrilic pe pânză de Felix Aftene, a fost vândută pentru 4.250 de euro, cu puțin peste prețul de pornire stabilit. În primăvară, la Vikart a fost adjudecată și lucrarea „La orizont” (2019), acril pe pânză, contra sumei de 5.000 de euro.
Pe 15 noiembrie 2022, în licitația de artă postbelică și contemporană de la Artmark, artistul este prezent cu trei lucrări. Pictura „Nuntă în cer” (foto), acrilic pe pânză, creată în 2022, are valoare estimată la 7.000 – 12.000 de euro, urmată de „Vestitor” (2018), acrilic pe pânză, la 3.000 – 5.000 de euro, și de „Mustața lui Dali” (2015), ulei pe carton, estimată la 1.500 – 2.500 de euro.
Credit foto: felixaftene.eu; Artmark