Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un portret al lui Basquiat, realizat de Andy Warhol, ar putea fi adjudecat la Christie’s pentru 20 de milioane de dolari

Un portret al lui Basquiat, realizat de Andy Warhol, ar putea fi adjudecat la Christie’s pentru 20 de milioane de dolari

Un portret din 1982 al lui Jean-Michel Basquiat, realizat de Andy Warhol, va fi vândut la Christie’s, în sesiunea dedicată artei secolului XXI la New York, în noiembrie.

Peter Brant, editor şi colecţionar inclus în Top 200 ARTnews, este cel care vinde lucrarea. Aceasta ar putea atinge un preţ de 20 de milioane de dolari.

Warhol a făcut portretul tânărului artist pe când subiectul său avea 22 de ani, în 1982, anul în care Basquiat s-a lansat în lumea artei.

În imagine, fața lui Basquiat este serigrafiată cu cerneală neagră pe o suprafață portocalie metalică, care este stropită cu pete argintii. Este una dintre lucrările lui Warhol realizate prin oxidare, un proces pe care a început să-l experimenteze la sfârşitul anilor ’70, urinând pe pânze pictate în cupru pentru a produce un efect de colorare.

“Din Brooklyn până în China, Basquiat simbolizează o nouă generaţie şi Warhol recunoaşte acest lucru mai devreme decât oricine”, a spus Alex Rotter, preşedinte al Departamentului de artă pentru secolul XXI de la Christie’s. “Abilitatea sa de neegalat de a capta celebritatea, faima, gloria şi tragedia culminează cu acest portret”.

Vânzarea va marca prima apariţie a picturii în licitaţie. Brant a cumpărat lucrarea în urmă cu 20 de ani de la Galeria „Tony Shafrazi” din New York şi a împrumutat-o Muzeului „Whitney” pentru retrospectiva Warhol din 2018 – 2019. Înainte de aceasta, pictura a fost expusă la Neue Nationalgalerie din Berlin şi la Tate Modern din Londra, precum şi la muzee din Tokyo, Milano, Helsinki.

Brant a colecţionat multe opere de Basquiat şi Warhol. În 2018, el a organizat o expoziţie dedicată operelor lui Basquiat în numele Fundaţiei sale din East Village, în colaborare cu Fundaţia Louis Vuitton.

O lucrare aproape identică cu cea care va fi scoasă la vânzare se află în colecţia permanentă a Muzeului “Andy Warhol” din Pittsburgh.

Portretul lui Warhol va putea fi admirat de public la expoziţia de la Christie’s Hong Kong, în perioada 7-10 octombrie. După aceasta, ea va fi expusă la casa de licitaţii din Los Angeles, înainte de a fi pusă în vânzare la New York, în noiembrie.

Foto credit: Christie’s