Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Portretul mamei lui Whistler va fi expus în orașul în care a fost prezentat prima dată
mama lui whistler

Portretul mamei lui Whistler va fi expus în orașul în care a fost prezentat prima dată

La aproximativ 142 de ani după ce a fost pictată, faimoasa imagine a mamei lui James McNeill Whistler, „Arrangement in Gray and Black No. 1” (1871), va reveni în Philadelphia, orașul în care a fost expusă pentru prima dată.

Anul acesta, pictura va figura într-o expoziție, care va fi deschisă în această primăvară, dedicată lui Whistler la Muzeul de Artă din Philadelphia, fiind împrumutată de la Musée d’Orsay din Paris, relatează Art Newspaper.

Expoziția este centrată pe timpul petrecut în Philadelphia de Whistler și pe legătura profundă cu mama sa, Anna Mathilda. În ciuda faptului că pictura este atât de faimoasă, „există o necunoaștere despre ea, de parcă ne-ar fi ascuns unele informații”, spune Jennifer Thompson, curatoarea expoziției.

Inspirat de gravurile lui Rembrandt cu propria mamă

Așa cum Whistler a fost inspirat de gravurile făcute de Rembrandt propriei sale mame, la fel au fost și artiștii locali inspirați de Whistler și au avut propriile ambiții de a face reprezentări ale mamelor lor. Celebrul portret realizat de Whistler va fi admirat în dialog cu picturi, desene și gravuri ale artiștilor asociați cu Philadelphia – Cecilia Beaux, Henry Ossawa Tanner, Dox Thrash, Alice Neel, Sidney Goodman și alții – și va invita publicul să analizeze femeile reprezentate și relația dintre artist și model, copil și părinte.

Născut în 1834, în Massachussetts, artistul a învăţat artă la Paris, între 1855 şi 1859. După ce s-a stabilit la Londra, a continuat legăturile cu mediul artistic parizian şi, până spre finalul secolului XIX, a devenit un exponent al simboliştilor.

În 1891, statul francez i-a cumpărat capodopera, „Arrangement en gris et noir: portrait de la mère de l’artiste”. În acelaşi timp, Henry Clay Frick a început să-şi creeze colecţia de lucrări semnate de Whistler.