Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Posibil furt de tablouri de la Kunsthaus Zurich
robert van den hoecke soldaten

Posibil furt de tablouri de la Kunsthaus Zurich

Poliția investighează posibilul furt a două tablouri din secolul al XVII-lea de la Kunsthaus Zurich, cel mai mare muzeu de artă din Elveția.

Tablourile care lipsesc din patrimoniul muzeului sunt semnate Robert van den Hoecke și Dirck de Bray și erau împrumutate permanent instituției din colecții private, potrivit swissinfo.ch.

Lucrările fuseseră trimise spre restaurare în urma unui incendiu din luna august a anului trecut, iar acum „posibilitatea unui furt nu mai poate fi exclusă”, a transmis muzeul.

Kunsthaus Zurich a formulat o plângere oficială

De la începutul anului au dispărut două dintre cele 700 de lucrări ale muzeului care fuseseră trimise pentru curățare și restaurare în urma incendiului din 2-3 august, au precizat reprezentanții instituției.

Întrucât căutările au fost nereușite, muzeul a depus o plângere oficială pe 13 ianuarie și a cerut poliției să investigheze.

Tablourile, înregistrate în cea mai mare bază de date pentru opere de artă pierdute și furate

Cele două tablouri mici în cauză sunt „Soldaten im Lager [Soldați în tabără]”, de pictorul flamand Robert van den Hoecke, datat la mijlocul secolului al XVII-lea, și „Narzissen und andere Blumen in Glasvase auf einer Marmorplatte [Narcise și alte flori într-un vas de sticlă pe o placă de marmură]”, de pictorul olandez Dirck de Bray din 1673.

dirck de bray narzissen und andere blumen

Ele au fost pictate pe lemn de stejar și sunt înrămate. Operele dispărute au fost înregistrate în Art Loss Register, cea mai mare bază de date din lume pentru opere de artă pierdute și furate. În paralel, Kunsthaus continuă propriile investigații.

Kunsthaus Zurich a curățat și restaurat mai mult de 700 de lucrări, după ce un incendiu a izbucnit în secția veche a muzeului, la începutul lunii august 2022.