Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prima expoziție din Regatul Unit dedicată operei lui Donatello – Sculptura „David”, prezentată în premieră
david, donatello

Prima expoziție din Regatul Unit dedicată operei lui Donatello – Sculptura „David”, prezentată în premieră

Sculptura în marmură „David” a lui Donatello va fi expusă în premieră în Marea Britanie ca parte a primei expoziții din Regat dedicată operei maestrului Renașterii.

„Donatello: Sculpting the Renaissance”, organizată la Victoria and Albert Museum, va cuprinde mai multe lucrări ale artistului italian care nu au fost prezentate vreodată în Marea Britanie, oferind detalii despre impactul asupra dezvoltării artistice și culturale a Italiei secolului 15, potrivit The Guardian.

Printre acestea se află bronzul „Attis-Amorino” de la Museo Nazionale del Bargello din Florența, bustul lui San Rossore de la Museo Nazionale di San Matteo din Pisa și bronzuri din altarul principal al Basilicii Sf Anton din Padova.

Donatello a creat două statui ale eroului biblic David – una în marmură și alta în bronz. Cea dintâi a fost creată la începutul carierei artistului pentru Catedrala din Florența și a ajuns în Palazzo della Signoria.

Donatello: Sculpting the Renaissance – 130 de lucrări

Expoziția de la V & A, care cuprinde 130 de lucrări, aduce alături de opere cheie ale lui Donatello lucrări ale unor contemporani ai lui și ale unor urmași.

Considerat de mulți ca fiind cel mai important sculptor al tuturor timpurilor, Donatello a combinat idei din lucrări clasice și medievale pentru a crea piese care au fost, deopotrivă, noi și tradiționale.

Apropiat al familiei Medici și cercului ei din Florența, artistul a folosit marmură, piatră, bronz, lemn, teracotă și chit în creații sale comandate de stat și de biserică și a devenit avangardist al revoluției în practica sculpturală într-o perioadă critică pentru cultura europeană.

Expoziția, curatoriată de Peta Motture, va fi deschisă la V & A din 11 februarie până pe 11 iunie 2023.

Credit foto: Bruno Bruchi/courtesy of Museo Nazionale del Bargello