Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prima mare expoziție dedicată desenelor lui Sandro Botticelli va include cinci noi lucrări atribuite artistului
sandro botticelli judith with the head of holofernes

Prima mare expoziție dedicată desenelor lui Sandro Botticelli va include cinci noi lucrări atribuite artistului

Prima mare expoziție dedicată desenelor lui Sandro Botticelli (circa 1445-1510) va fi deschisă anul acesta la Legion of Honor în San Francisco. Evenimentul va cuprinde aproximativ 60 de lucrări în total, inclusiv cinci desene nou atribuite mestrului Renașterii timpurii, anunță The Art Newspaper.

„Botticelli este cunoscut pentru eleganța compozițiilor sale, sinuozitatea figurilor sale și rafinamentul lor, dar nicio expoziție nu a fost dedicată desenelor sale pregătitoare”, a spus Thomas P. Campbell, directorul Fine Arts Museums of San Francisco.

„În parte, acest lucru se datorează faptului că relativ puține desene supraviețuiesc și sunt dispersate în multe colecții din întreaga lume”, spune el. „În plus, atribuirea desenelor din această epocă este un proces complex, deci este un subiect la care puțini se angajează cu autoritate”.

Picturi mitologice ale lui Botticelli precum „Primavera” (în jurul anului 1480) și „The Birth of Venus” (circa 1485) sunt renumite la nivel mondial.

27 de desene în expoziție

Printre cele 27 de desene din expoziție se vor număra „The Devout Jews at Pentecost” (în jurul anului 1505), despre care se crede că ar arăta jumătatea lipsă a unui altar aflat acum în colecția Birmingham Museums Trust, și schița pregătitoare atribuită lui Botticelli pentru „Madonna of the Rose Garden”, care va fi reunită cu pictura rezultată, împrumutată de la Musée du Louvre din Paris.

În plus, „pentru prima dată, vom reuni „Adoration of the Magi” de la Uffizi cu cele trei modele fragmentare împrumutate în mod excepțional de la Muzeul Fitzwilliam și de la Biblioteca Morgan”, spune curatorul expoziției, Furio Rinaldi.

Potrivit organizatorilor expoziției, se știe că există mai puțin de 30 de desene ale lui Botticelli. Lucrările pe hârtie care au mai mult de 500 de ani sunt, prin natura lor, fragile și multe dintre împrumuturi vor părăsi instituțiile de origine pentru prima dată. Lucrările vor fi împrumutate de la muzee, inclusiv de la Galleria Borghese din Roma, British Museum și National Gallery din Londra, Ashmolean Museum din Oxford și Rijksmuseum din Amsterdam.

Expoziția „Botticelli Drawings” va putea fi văzută la Legion of Honor, San Francisco, între 18 noiembrie 2023 și 11 februarie 2024.

Foto credit: Sandro Botticelli – „Judith with the Head of Holofernes”, Rijksmuseum