Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Prima pictură a lui Francis Bacon cu temă papală, expusă în premieră la Galeria Gagosian din Londra

Prima pictură a lui Francis Bacon cu temă papală, expusă în premieră la Galeria Gagosian din Londra

Prima pictură a lui Francis Bacon cu temă papală va fi expusă în premieră la Galeria Gagosian din Londra.

Expoziţia „The First Pope” va fi deschisă între 15 martie şi 23 aprilie.

Imaginea papală l-a preocupat pe artist timp de cel puţin două decenii. Realizată în 1946, această operă nu a fost prezentată niciodată public, deoarece pânza a intrat într-o colecţie privată în 1967 şi a fost redescoperită în timpul alcăturirii unui catalog care prezenta opera artistului, catalog publicat în 2016.

Richard Calvocoressi, directorul Gagosian, a spus că redescoperirea aceasta este cu atât mai importantă cu cât, simultan, încă trei opere pe această temă – realizate în 1949, 1951, respectiv 1965 – sunt prezentate în expoziţia „Francis Bacon: Man and Beast” de la Royal Academy.

Lucrarea e denumită „Landscape with Pope/Dictator”, deşi artistul nu i-a dat vreodată un titlu

Lucrarea a fost pictată în Monte Carlo, Monaco, unde Bacon a locuit între anii 1946 şi 1950. După ce a supravieţuit celui de-Al Doilea Război Mondial, în Londra, a preferat să se retragă în climatul mediteranean, unde a creat mai multe opere. În 1946, îi scria directorului Galeriei Lefevre din Londra că lucrează la trei studii după potretul lui Velázquez al celui ce el credea că este Papa Inocenţiu al II-lea, arată reprezentanţii galeriei londoneze.

Ulterior, a putut vedea, la Roma, portretul lui Velázquez al lui Inocenţiu al X-lea, o reproducere alb-negru.

Experţii spun că lucrările lui Bacon care au ca temă papii nu îl au ca model pe Inocenţiu al X-lea, ci mai degrabă imagini ale Papei Pius al XII-lea, un pontif controversat, care, potrivit relatărilor vremii, a ezitat să condamne nazismul. Fotografiile de propagandă ale dictatorilor fascişti au reprezentat o altă sursă de inspirație.

Citiţi şi: Expoziţia „Francis Bacon: Man and Beast”, la Royal Academy of Arts din Londra