Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Primele portrete din istoria artei europene ale unor bărbați africani, expuse împreună în premieră

Primele portrete din istoria artei europene ale unor bărbați africani, expuse împreună în premieră

Primele două portrete din istoria artei europene ale unor bărbați de origine africană sunt expuse împreună, în premieră în istoria lor de 500 de ani, la Rijksmuseum.

Curatorii expoziției spun că este vorba despre o schimbare a accentului promovat de mișcările sociale recente.

Între cele peste 100 de portrete realizate de artiști ai Renașterii expuse la muzeul din Amsterdam se numără schița din 1508 a lui Albrecht Dürer descoperită în atelierul pictorului german la momentul morții lui și portretul lui Jan Jansz Mostaert datat circa 1525.

O explicație pentru faptul că cele două nu au fost expuse până acum împreună este că lucrarea lui Dürer este una delicată, realizată în cretă, împrumutată acum de la Albertina Museum din Viena, unde a fost prezentată rareori pentru a fi protejată.

Friso Lammertse, curatorul picturilor olandeze de secol 17 de la Rijksmuseum, a sugerat, potrivit The Guardian, că un rol l-a avut relativa lipsă de interes și curiozitate legat de aceste două piese, instituțiile nefiind conștiente că împreună ar putea fi un punct forte pentru o expoziție majoră.

Deși cei doi maeștri autori ai lucrărilor sunt cunoscuți, numele subiecților portretizați în ambele s-au pierdut în timp, în ciuda eforturilor cercetătorilor.

Curatorii susțin că lipsa stereotipurilor în trăsăturile faciale fidele realității sugerează că acestea sunt „portrete reale”.

Expoziția „Remember Me” este deschisă până pe 16 ianuarie 2022 și cuprinde lucrări realizate între anii 1470 și 1570. Pentru prima dată din 1994, „Portrait of a Young Woman” de Petrus Christus din Bruges, una dintre cele mai apreciate picturi, a fost adusă de la Gemäldegalerie din Berlin pentru a fi expusă.

Foto: Rijksmuseum