Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Primul muzeu dedicat lui George Grosz, amenajat într-o fostă benzinărie din Berlin
estate of george grosz, inceton vg bild kunst, bonn 2022

Primul muzeu dedicat lui George Grosz, amenajat într-o fostă benzinărie din Berlin

Primul muzeu dedicat artistului german George Grosz, cunoscut în special pentru desenele și picturile caricaturale ale vieții din Berlin din anii 1920, a fost amenajat într-o fostă benzinărie din capitala germană și cuprinde faimoase schițe din epoca Republicii Weimar.

Grosz (1893, Berlin – 1959, Berlin) a captat viața de pe străzile capitalei, însă nu a încercat vreodată să o arate în cel mai frumos mod posibil. Astfel, și muzeul a fost deschis într-o zonă mai săracă a orașului, unde artistul Dada s-a născut și a murit.

Das Klaine Grosz Museum (Micul Muzeu Grosz, n.r.), inițiativă privată, este amenajat într-o fostă benzinărie, pe artera Bülowstraße.

Muzeul Grosz, fără colecție proprie

După șapte ani de la realizarea proiectului, finanțat inițial de Ralph Jentsch, managerul patrimoniului Grosz, muzeul, ce are două niveluri, a fost inagurat la jumătatea lunii mai.

Nu deține o colecție proprie, însă va prezenta lucrări împrumutate de la alte galerii.

Lucrările create de George Grosz au fost răspândite în diverse părți în tumultuoșii ani 1920 – 1930 pentru Germania, iar în unele cazuri au fost distruse. Acuzat de câteva ori de blasfemie, de defăimare a armatei germane și atacuri la bunele moravuri, aproximativ 300 de lucrări ale lui Grosz au fost confiscate, apoi vândute ori arse, considerate de naziști drept artă degenerată.

Artistul a emigrat în 1933 în Statele Unite. „Planurile pentru un muzeu Grosz au stagnat mult timp din cauza acestei dispersări”, a precizat Jentsch.

Muzeul poate primi până la 60 de vizitatori în același timp, iar el servește drept memento pentru relevanța unui artist ce nu a făcut compromisuri.

Muzeul are planificate expoziții pentru o perioadă de cinci ani, iar Juerg Judin, colecționarul elvețian care a transformat benzinăria Shell în căminul său în urmă cu zece ani și a oferit-o temporar curatorilor, a precizat: „Dacă Berlinul va vrea încă să aibă un muzeu Grosz după asta, va trebui să dea bani”.

Credit foto: Estate of George Grosz / VG Bild-Kunst, Bonn 2022