Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Primul proiect artistic ce pune în aplicare noul alfabet tactil al culorilor, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca
radu comșa, contra punct, foto feleki istván

Primul proiect artistic ce pune în aplicare noul alfabet tactil al culorilor, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

„Contra punct”, expoziție de pictură, obiect și intervenție semnată Radu Comșa, cu o transpunere accesibilizată prin intermediul alfabetului tactil al culorilor, va fi deschisă în perioada 3 – 20 noiembrie, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Deschiderea oficială va avea loc pe 3 noiembrie 2022, de la ora 18:00, în prezența prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, a artistului expozant, a lui Tudor Scripor, inventatorul noului alfabet tactil al culorilor, și a dr. Dan Breaz, în calitate de curator al expoziției.

Expoziție inedită

„Contra punct” reprezintă realizarea, pentru prima dată în plan mondial, a unui proiect artistic care să pună în aplicare cea mai recentă invenție brevetată la nivel internațional și premiată cu medalia de aur la Salonul de inventică de la Geneva, din anul 2019. Este vorba despre un proiect expozițional interdisciplinar, care aduce în dialog limbajul artistic al picturii și obiectului prin extensia cromatică Scripor, care completează alfabetul Braille cu reprezentarea universală a culorilor.

Selecția curatorială urmărește nu doar contextualizarea creațiilor artistului Radu Comșa în privința legăturilor pe care le stabilește cu patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, ci și transpunerea acestora în noua extensie a alfabetului Braille, inventată de Tudor Paul Scripor.

Cercetarea vizuală a artistului Radu Comșa a vizat, pe de o parte, o muncă artistică de reinventare a propriilor opere în noul limbaj conceptualizat de Tudor Scripor, iar pe de altă parte o muncă de reinventare a unei opere emblematice din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Este vorba despre lucrarea „Călărețul albastru” a artistului Hans Mattis-Teutsch, reprezentant prestigios al avangardei istorice românești. Rezultatele sincretice ale unor viziuni estetice remarcabile, acelea ale lui Hans Mattis-Teutsch și Radu Comșa, vor putea fi admirate și din punct de vedere tactil. Noile lucrări obținute, urmând regulile exprimărilor în relief specifice standardizării noului limbaj tactilo-grafic, Scripor, au echivalat tonurile culorilor închise cu adâncimea, iar tonurile culorilor deschise cu diferite trepte de înălțime, rezultând surprinzătoare obiecte tridimensionale. 

Incluziunea persoanelor cu dizabilități

Proiectul are o importantă funcție educativă, care accentuează asupra incluziunii persoanelor cu dizabilități, cărora li se oferă astfel accesul la o experiență estetică inaccesibilă până acum pentru nevăzători.

Acest proiect oferă și accesul persoanelor fără dizabilități de vedere la o informație estetică restituită la un nivel senzorial niciodată vizat până în prezent, propunând prin noul alfabet tactil al culorilor, extensie a alfabetului Braille, o incursiune originală în două universuri culturale care păreau, până de curând, imposibil de echivalat.

Expoziția va fi deschisă de miercuri până duminică, inclusiv, în intervalul orar 10:00 – 17:00.

Credit foto: Feleki István