Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Primul tablou istoric al unei pictorițe prezentat la Paris Salon, cumpărat de Fine Arts Museums of San Francisco

Primul tablou istoric al unei pictorițe prezentat la Paris Salon, cumpărat de Fine Arts Museums of San Francisco

Primul tablou istoric al unei pictorițe prezentat la Paris Salon a fost cumpărat de Fine Arts Museums of San Francisco.

În 1791, Marie-Guillermine Benoist a devenit prima femeie care a prezentat o pictură istorică la prestigiosul Paris Salon, cu „Psyche Bidding Her Family Farewell”, capodoperă a genului care a stat departe de ochii publicului multe secole.

Fine Arts Museums of San Francisco a anunțat achiziția lucrării lui Benoist, informează artnews.com, iar aceasta a devenit una dintre cele trei ale artistei care se află în colecții din Statele Unite.

Ea este, începând cu 24 martie, expusă public pentru prima dată din 1791.

Lucrarea s-a aflat în posesia descendenților primului proprietar timp de 200 de ani și este foarte bine conservată, a menționat curatoarea Emily Beeny.

„Psyche Bidding Her Family Farewell” a fost cumpărată cu ajutorul donatorilor muzeului pentru o sumă care nu a fost divulgată. Cel mai recent, în 2020, a fost vândută într-o licitație în Franța pentru 292.000 de euro.

Va fi expusă în muzeul din San Francisco alături de lucrări ale profesorilor lui Benoist – pictorii Élisabeth Louise Vigée Le Brun, una dintre puținele femei membre ale Royal Academy, și Jacques-Louis David.

Tânăra Benoist, forțată să renunțe la pictură

Tabloul lui Benoist de la începutul perioadei neoclasice o are în centru pe prințesa Psyche din mitologia elenă, care se pregătește să fie sacrificată pentru a salva regatul tatălui ei.

Anul 1791 a fost primul în care salonul bianual din Paris a fost deschis artiștilor care nu erau membri. Benoist, la vârsta de 23 de ani, a făcut senzație cu „Psyche Bidding Her Family Farewell”, unul dintre cele trei tablouri ale ei acceptat în expoziție.

În ciuda popularității de care s-a bucurat pictorița, în contextul Revoluției Franceze cariera ei a fost întreruptă în 1793, când soțul ei a căzut în dizgrația Iacobinilor aflați la conducere, iar cuplul a fost nevoit să fugă din Paris pentru a nu fi arestat.

Până când a fost reprimit în societate, Benoist a fost forțată să renunțe la pictura istorică în favoarea portretelor cu priză la public.

Soțul ei a primit o funcție înaltă după căderea lui Napoleon Bonapoarte, iar lui Marie-Guillermine Benoist i-a fost spus că pictura nu se potrivește unei femei cu statutul ei.

Credit foto: Fine Arts Museums of San Francisco