Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Proiectul câștigător al concursului RDW, expus la București timp de o lună
echoes of presence, proiect, rdw

Proiectul câștigător al concursului RDW, expus la București timp de o lună

Proiectul „Echoes of Presence”, de Alina Rizescu, Bogdan Ștefănescu și Denis Flueraru, a fost desemnat câștigător al concursului lansat de Romanian Design Week și IQOS. Instalația va fi realizată și expusă la cea de-a 11-a ediție RDW, eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România, ce va avea loc în centrul Bucureștiului în perioada 12 – 28 mai.

„Împreună” a fost tema propusă comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului. Mai mult de 13.000 de oameni au ales cele trei proiecte finaliste, iar câștigătorul a fost decis de comunitate, prin vot public, primind mai mult de 6.000 de voturi.

Proiectul „Echoes of Presence”, clasat pe primul loc, primește un premiu de 5.000 de euro și un buget de producție pus la dispoziție de organizatori în valoare de 40.000 de euro.

Proiectul „Alternative Togetherness”, clasat pe locul al doilea, primește un premiu de 3.000 de euro, iar proiectul „Togetherness”, locul al treilea, un premiu de 2.000 de euro.

Echoes of Presence, instalație imersivă

Cei trei creatori ai proiectului câștigător, „Echoes of Presence”, au oferit o definiție inovativă a conceptului de „împreună” și au gândit o instalație imersivă în care prezența vizitatorilor influențează ambientul și experiența celorlalți. A auzi, a simți și a cunoaște sunt temele celor trei camere în care omul este surprins de un ambient în continuă schimbare, transmit organizatorii.

Scenografia amintește de un context urban esențializat, iar percepția asupra spațiului este augmentată prin reflexii și tehnologie.

Publicul va parcurge un traseu prin trei încăperi în care experiențele vizuale se combină cu cele sonore și cu cele senzoriale, într-o descoperire a celuilalt din ce în ce mai profundă. Prin senzori de prezență, vizitatorii declanșează efecte care se propagă dintr-o încăpere în cealaltă.

Proiectul câștigător va fi prezentat în spațiul principal al ediției din acest an a festivalului, iar la finalul acestuia, el va rămâne în spațiul expozițional și va putea fi vizitat până la sfârșitul lunii iunie.

Romanian Design Week (RDW) este cel mai mare eveniment interdisciplinar din România – un festival care promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, ca instrumente pentru creștere culturală, socială și economică. Scopul expozițiilor și evenimentelor din program este de a face designul accesibil pentru un public larg.