Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 13 – 15 decembrie
Noi expoziții sunt deschise în muzee și galerii bucureștene și curatorial recomandă vizitarea lor „la cald”. De la artă decorativă, produse etnografice și produse industriale de masă la artă contemporană și lucrări interdisciplinare care abordează problema mediului.
Cinci expoziții noi la MNAC
Noul sezon al Muzeului Național de Artă Contemporană este unul special întrucât marchează, prin expoziții eveniment, 20 de ani de existență a muzeului în sediul său din Palatul Parlamentului.
La parter și în Sala de Marmură continuă expoziția „Răsucirea. Triumful provinciei, amurgul imperiilor”, primul etaj găzduiește expoziția „Linii paralele. Avataruri ale Modernității în Croația 1949 – 1998”, la etajul al doilea al muzeului, în interiorul „Leviathan”, se află o expunere temporară specială în care sunt incluse lucrări recent clasate în Patrimoniul Cultural Național semnate de artiștii Horia Bernea și Corneliu Baba, etajele trei și patru găzduiesc o expoziție solo retrospectivă a artistei Ioana Nemeș, iar spațiul Auditorium de la ultimul etaj al muzeului prezintă „Stela Lie. Acasă”.
Expozițiile pot fi vizitate până în 13 aprilie 2025, de miercuri până duminică, între orele 11:00 și 18:30.
Pe pământ și pe apă: locuitorii Deltei Dunării acum 6500 de ani
O expoziție care reconstituie un peisaj pierdut din Eneolitic, astăzi ascuns sub apele și sedimentele Dunării, este prezentată la Palatul Suțu, până la 30 martie 2025, și poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.
„Pe pământ și pe apă: locuitorii Deltei Dunării acum 6500 de ani” aduce în prim-plan povestea comunităților agro-pastorale care au trăit la granița dintre pământ și apă, într-o permanentă adaptare la schimbările climatice și la creșterea nivelului Mării Negre. Printr-o abordare multidisciplinară, vizitatorii vor putea explora provocările ecologice și relația fragilă dintre om și ecosistemele Deltei Dunării de-a lungul mileniilor.
Nona Inescu și Mara Verhoogt
Nona Inescu și Mara Verhoogt expun la Galeria Catinca Tabacaru, începând din 14 decembrie.
În spațiul principal se află „Ecuator Nocturn”, a doua expoziție solo a Nonei Inescu în România, după „Hands Don’t Make Magic la Sabot”, la Cluj-Napoca în 2015. Lucrările ei multidisciplinare pătrund în natura complexă a vieții în multiplele sale forme. Noul său corp de lucrări examinează interacțiunea delicată dintre colapsul mediului și transformarea corpurilor umane și non-umane.
Spațiul de proiecte găzduiește „I Want to Be the Moment in a Dream”, de Mara Verhoogt. Lucrările ei analizează convergența dintre oameni și ființe non-umane. Prin autoportret și modificarea corpului, ea reinventează și alterează structurile identitare rigide.