Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 15 – 17 decembrie
Sculptură și bijuterie marca Salvador Dalí, instalații artistice pentru Crăciun, icoane cusute și pictate se numără între elementele definitorii ale expozițiilor din București recomandate de curatorial pentru acest weekend.
Crăciun în Amzei
O instalație de Iuliana Vîlsan și mai multe expoziții de artă contemporană organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din România și Galeria Mobius marchează Crăciunul în Amzei, până în a doua jumătate a lunii ianuarie.
Instalația „Naștere”, dezvoltată de scenografa Iuliana Vîlsan, este un brad supradimensionat, telescopic ce simbolizează noi începuturi investigând importanța stărilor de germinare.
În paralel, sunt deschise expozițiile „Wonderland”, un proiect cu lucrările lui Andrei Costache, o celebrare a vieții prin prisma explorării artistice, și „Emerging Young Art” – dezvoltată de Uniunea Artiștilor Plastici din România, ce își propune să contribuie la dezvoltarea și susținerea artistică a tinerilor aflați la început de drum, studenți la master sau absolvenți ai Universității Naționale de Arte, prin participarea lor la un dialog între forme de expresie diverse, de la cele tradiționale, pictură, sculptură, arte decorative și grafică, până la noile media, artă digitală și foto – video.
Art for Christmas
Cea de-a doua ediție a evenimentului Art for Christmas, expoziție cu vânzare, ce prezintă lucrări create de aproximativ 30 de artiști emergenți care au expus în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă în ultimii ani, e deschisă la Palattul Bragadiru până pe 20 ianuarie.
Expun Alex Manea, Alexandru Răduță, Ana Maria Dranga, Andreea Eliza Petrov, Andrei Tomeci, Beaver, Călin Mihalache, Carla Schoppel, Cristian Branzescu, Cristiana Bucureci, Dana Maria Olteanu, Daniel Loagăr, Denis Nanciu, Diana Bleiceanu, Elena Preda, Gabriela Monica Tîrziu, Gizella Popescu, Ingrid Maschek, Ioana Badea, Ioana Cristodorescu, Ioana Vîlcu, Laura Sima, Liana Herea, Marian Codrea, Medeea Stănescu, Sara Muste, Sebastian Beianu și Silviu Petrescu.
Icoane pictate și cusute
Mai mult de o sută de icoane pictate și cusute de artista Raluca Jurcovan sunt expuse în Sala Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român până pe 14 ianuarie.
Jumătate din icoanele cuprinse în expoziție sunt pictate pe glajă și sticlă, iar jumătate sunt cusute cu acul pe pânză de casă, țesută în război de Mariana și Gheorghiță Neacșu. Un exponat important este cămașa „floarea vieții”, creată de artistă special pentru această expoziție, o cămașă simbol, ce leagă două lumi: cea a icoanelor pe sticlă și cea a cămășilor tradiționale. Din îmbinarea celor două meșteșuguri au luat naștere icoanele cusute pe pânză, care își au originea în multitudinea izvoadelor caracteristice diferitelor centre de pictură ale icoanelor pe sticlă, dar realizate cu materiale și tehnici specifice broderiei.
Universul lui Salvador Dalí
„Universul lui Salvador Dalí”, expoziție-eveniment, e deschisă la Arcub Gabroveni până la 12 mai 2024. Cu mai mult de 170 de lucrări – grafică, gravură, sculptură, miniaturi din aur și mobilier suprarealist -, este cea mai amplă expoziție cu lucrări originale ale celebrului artist spaniol.
Obiectele expuse fac parte din colecția lui Beniamino Levi ce reunește cele mai multe lucrări originale din Europa ale lui Salvador Dalí (1904 – 1989).
Sălile de expoziție ale Arcub sunt ocupate în întregime de opere de artă și obiecte inspirate de creația lui Salvador Dalí. Dacă la subsol și parter sunt expuse sculpturi, miniaturi din aur și sticlă, fotografii și design de mobilier, etajul e dedicat activității de ilustrator de carte a lui Dalí, cu gravuri, desene și colaje originale. Un alt segment deosebit îl reprezintă experiența de realitate virtuală de puțin peste 8 minute realizată pornind de la lumea lui Dalí.
Biletele pentru expoziția „Universul lui Salvador Dalí” pot fi cumpărate la prețuri variabile, începând de la 75 de lei, în funcție de categorie, de pe arcub.ro, entertix.ro și de la casa de bilete Arcub.
Foto: cadru din expoziția „Universul lui Salvador Dalí” (c) curatorial.ro