Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 20 – 22 ianuarie
Curatorial.ro recomandă pentru acest final de săptămână trei expoziții recent vernisate la București care reunesc lucrări de desen, pictură, tehnică mixtă și colaj, dar și informație.
Suzana Fântânariu, la MNLR
Suzana Fântânariu, artist și cadrul didactic, expune până pe 28 ianuarie lucrări de desen și tehnică mixtă sub titlul „Sic Transit” la Muzeul Național al Literaturii Române.
Întreg parterul muzeului este dedicat acestei expoziții ce cuprinde numeroase lucrări prezentate în premieră, lucrări recente însoțite de poezii scrise de artistă și de o instalație video realizată de Andrei Cozlac pornind de la creația lui Fântânariu.
„Sic Transit” este prima expoziție a artistei la București în decurs de 12 ani, timp în care a avut numeroase participări la prezentări colective în țară și străinătate, dar și expoziții solo.
„I Walk the Line. We Walk the Spiral”, la Galateca
Expoziția „I Walk the Line. We Walk the Spiral” reunește patru artiste din Republica Moldova – Cristina Bălan, Daciana, Olesea Muntean și Yuliana Kilchevski, membre ale colectivului artistic InSpirART.
Până pe 29 ianuarie, la Galateca pot fi admirate 13 lucrări realizate în acril pe pânză, de dimensiuni similare, 120 x 120, și expuse în tandem, una lipită de spatele celeilalte ca într-o susținere reciprocă.
Toate sunt legate între ele prin elementul spiralei, simbol ce se referă la viață și evoluție.
Fake News: artă, ficțiune, minciună, la ARCUB
Expoziția „Fake News: artă, ficțiune, minciună/ Fake News: Art, Fiction et Mensonge”, în care nouă artiști din diverse colțuri ale lumii pun sub semnul întrebării omniprezența mass-media, e prezentată în premieră în România, la ARCUB.
Panourile explicative, întrepătrunse ca într-un puzzle, vorbesc despre rolul mass-media, internet, rețelele de socializare, fluxul tot mai mare de informații și imagini.
Cum poate fi recunoscută o știre falsă sau o imagine contrafăcută? Creează artiștii știri false? Cum sunt ele diseminate? Care este mecanismul? Sunt câteva dintre întrebările la care răspunde expoziția realizată de Centre pour l’éducation aux médias et à l’information (CLEMI), operator al Ministerului francez al Educației. În final, sunt oferite și soluțiile împotriva dezinformării.
Credit foto: curatorial.ro