Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 27 – 29 octombrie
kimon loghi, „portretul sculptorului frederic storck”, curatorial.ro

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 27 – 29 octombrie

Ultimul weekend de octombrie vine cu expoziții noi în spații deja cunoscute din București, expoziții de pictură, fotografie și desen – la Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu-Storck, Galeria Anca Poterașu, Galeria Scemtovici & Benowitz și la Palatul Dacia-România.

Desenul contemporan în România

Zeci de lucrări de desen sunt reunite sub numele „Contemporary Drawing in Romania”, la galeria Scemtovici & Benowitz, până pe 17 noiembrie.

Datate 2022 – 2023, exponatele dau o idee despre tendințele în desenul contemporan românesc. De la personaje grotești la conturări subtile și portrete. Chiar și viața de noapte este redată dinamic, alb-negru. Lucrările sunt ale artiștilor participanți în competiția Premiul Art Movements Foundation pentru Desen Contemporan 2023.
Expoziția este curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu.

Dinastia Storck, pe simeze

Expoziția tematică „Privirea din ramă: portrete și autoportrete ale familiei Storck” este deschisă la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck până pe 10 decembrie.

Reunite în atelierul de pictură al Ceciliei Cuțescu-Storck, portretele și autoportretele expuse invită la descoperirea unor personalități înrudite, artiști care au fost deschizători de drumuri în arta românească de secol XIX și XX.
Profilul familiei Storck poate fi identificat cu cel al unei dinastii artistice, dinastie întemeiată de Karl Storck, care, originar din Hanau (Germania), s-a stabilit la București în 1849.

Back Stages

Expoziția colectivă cu lucrări ale artistelor Aurora Király, Irina Codreanu și Sophie Thun va fi deschisă în spațiul Anca Poterașu Gallery pe 27 octombrie, la ora 18:00.

Conversația cu tema „Ce nu știm despre Irina Codreanu”, cu Franck Joubin, istoric de artă la Muzeul Rodin, curatoarea Mirela Baciak și artistele Aurora Király și Sophie Thun va deschide expoziția. În aceeași seară va fi inaugurat și noul spațiu de rezidență artistică al ARAC.

Proiectul „Back Stages”, din care fac parte evenimentele, dezvăluie moștenirea artistei Irina Codreanu (1896 – 1985), navigând pe urmele „istoriei” artistei, pentru a reflecta modul în care arta există în relație cu sistemele care o înconjoară. Trecând prin sălile muzeelor, coridoarele arhivelor, rafturile tăcute ale bibliotecilor, precum și prin fostele ateliere ale artiștilor din București și Paris, Mirela Baciak, Sophie Thun și Aurora Király s-au angajat în acest proiect de cercetare transcontextuală pentru a căuta înrudirea în timp.

Noi expoziții de pictură la Art Safari Stars Edition

Două noi expoziții întregesc, începând cu 27 octombrie, ediția Stars a Art Safari. Artistul maramureșean Traian Bilțiu-Dăncuș, cu o creație de anvergură națională, însă marginalizat și uitat în timp, este în focus, la fel și Paula Modershon-Becker, una dintre cele mai reprezentative figuri ale Modernismului.

Traian Bilțiu-Dăncuș (1899 – 1975) este primul pictor român important al Maramureșului, cu studii la Școala de Arte Frumoase din București. Operele lui înfățișează mai ales satul și țăranii maramureșeni, surprinși în cele mai diverse ipostaze, pe fundalul peisajului spectaculos, cu ocupațiile lor cotidiene.

Pictorița germană Paula Modershon-Becker (1876 – 1907), una dintre cele mai reprezentative figuri ale Modernismului, va fi prezentată acum pentru prima dată în România.

Deși a trăit doar 31 de ani, a lăsat lumii o moștenire artistică de peste 700 de picturi și 1.000 de desene și gravuri. Este prima artistă din lume care s-a pictat nud și prima artistă cu muzeu dedicat – Paula Modersohn-Becker Museum, în Bremen, Germania (fondat în 1927). Expoziția reunește portrete, autoportrete și peisaje surprinse de Paula Modershon-Becker, dar și opere ale altor artiști germani de renume.
Art Safari Stars Edition este deschisă până la jumătatea lunii ianuarie.

Foto: „Portretul sculptorului Frederic Storck”, de Kimon Loghi (c) curatorial.ro