Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Reputatul arhitect David Chipperfield, laureat Pritzker pe 2023
neues museum. photo courtesy of smb ute zscharnt for david chipperfield architects

Reputatul arhitect David Chipperfield, laureat Pritzker pe 2023

Britanicul David Alan Chipperfield, unul dintre arhitecții favoriți ai lumii artei, cu o carieră de patru decenii și mai mult de o sută de clădiri proiectate, a câștigat premiul Pritzker 2023, cea mai importantă distincție în domeniu.

David Chipperfield (n. 1953), cunoscut pentru structurile sale contextuale care sunt integrate mediului înconjurător, a absolvit Kingston School of Art în 1976 și, în 1980, Architectural Association School of Architecture din Londra, unde a învățat să devină un critic, regândind potențialul fiecărui element pentru a extinde fiecare proiect dincolo de sarcina în sine.

Arhitect civic, planificator urban și activist, el și-a înființat firma de arhitectură omonimă la Londra în 1985. Chipperfield a evitat întotdeauna o semnătură stilistică evidentă. Fapt recunoscut și de juriul premiului Pritzker, care a lăudat „angajamentul său față de o arhitectură cu o prezență civică discretă, dar transformatoare”.

Proiectele arhitectului, de la muzee și sedii corporative până la reședințe mai mici și spații istorice, acoperă întreaga lume.

turner contemporary photo courtesy of simon menges

Turner Contemporary (c) Foto: Simon Menges

Printre clădirile lui emblematice se numără: Museo Jumex din Ciudad de Mexico, ce pare să fi fost inspirat din piramidele din apropiere; Turner Contemporary – o perlă de modernitate de bun gust pe țărmul estic al Angliei; Neues Museum din Berlin – care găzduiește faimosul bust al lui Nefertiti – este o reimaginare fără cusur a instituției de la jumătatea secolului al XIX-lea, care îi onorează istoria; iar renovarea de șase ani a emblematicei Neue Nationalgalerie de către Chipperfield rămâne respectuoasă față de viziunea originală a lui Ludwig Mies van der Rohe.

Respect pentru istorie, cultură și mediu

„Subtil, dar puternic, discret, dar elegant, este un arhitect prolific, radical în reținerea sa, demonstrându-și respectul pentru istorie și cultură, onorând în același timp mediile construite și naturale preexistente, în timp ce reimaginează funcționalitatea și accesibilitatea clădirilor noi, a renovărilor și restaurărilor prin intermediul unui design modern și atemporal, care se confruntă cu urgențele climatice, transformă relațiile sociale și revigorează orașele”, a transmis juriul Pritzker.

Chipperfield a spus: „Sunt atât de copleșit să primesc această onoare extraordinară și să fiu asociat cu laureații anteriori, care au oferit cu toții atât de multă inspirație profesiei. Iau acest premiu ca pe o încurajare de a continua să îmi îndrept atenția nu doar către substanța arhitecturii și semnificația acesteia, ci și către contribuția pe care o putem aduce, în calitate de arhitecți, pentru a aborda provocările existențiale ale schimbărilor climatice și ale inegalității sociale. Știm că, în calitate de arhitecți, putem avea un rol mai proeminent și mai implicat în crearea unei lumi nu doar mai frumoase, ci și mai echitabile și mai durabile. Trebuie să ne ridicăm la înălțimea acestei provocări și să ajutăm să inspirăm generația următoare să îmbrățișeze această responsabilitate cu viziune și curaj”.

Fotografie principală: Neues Museum (c) SMB – Ute Zscharnt pentru David Chipperfield Architects