Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Retrospectivă a operei lui Mircea Novac, la Muzeul de Artă Craiova
mircea novac

Retrospectivă a operei lui Mircea Novac, la Muzeul de Artă Craiova

O retrospectivă a operei pictorului Mircea Novac va fi inaugurată în seara de 7 septembrie, la Muzeul de Artă Craiova, și este curatoriată de Cătălin Davidescu.

Expoziția „Retrospektiv” oferă o perspectivă de ansamblu asupra operei lui Mircea Novac, pornind de la lucrări reprezentative realizate în manieră neoexpresionistă în anii ’80, până la cele mai recente creații ale sale, propunându-și să urmărească evoluția unei cariere de peste 40 de ani de activitate artistică.

Despre Mircea Novac

Mircea Novac (n. 1954, județul Mehedinți) a studiat la Liceul de Artă din Craiova, unde l-a avut profesor pe Mihail Trifan. În 1973, a fost admis la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția Artă Monumentală, la clasa prof. Simona Chintilă. A debutat în 1983, când a expus alături de Sorin Novac, Marcel Voinea, Gregorian Rusu și Alina Roșca la Muzeul de Artă Craiova. În 1987, a avut prima expoziție personală la Galeria Arta, urmată de o a doua personală la Galeria Orizont, în 1989. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, începând cu 1986.

După 1990, a expus în străinătate, fiind unul dintre artiștii care și-au asumat existența într-un mediu deosebit de competitiv, unde a reușit să își creeze propriul statut artistic, fiind prezentat la târguri de artă din Belgia, Columbia, Venezuela și Olanda. În 2004, a revenit în România și a avut expoziții personale la Muzeul de Artă Craiova, Muzeul Național Cotroceni, Veroniki Art Gallery, Institutul Cultural Român București, Virtuel-Visuell Art Association Dorsten, Germania, AnnArt Gallery București, Muzeul de Artă Iași.

Pentru întreaga sa activitate, în 2022, Mircea Novac a primit Premiul pentru pictură al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Cătălin Davidescu, curatorul expoziției, apreciază: „Mircea Novac mizează în continuare pe un realism de inspirație onirică unde senzația fluidă de visare, impusă cu o mână regizorală fermă, creează raporturi complexe între obiecte sau personaje, cu zonele de picturalitate pură, întregul conținând o aură de mister sau de așteptare  neîmplinită. Privită din această perspectivă pictura sa este bine sincronizată cu peisajul artistic contemporan al Noului Realism, împărtășit mai puțin de colegii săi de generație și mai mult de tinerii ultimului val. Ceea ce îl individualizează totuși de aceștia este modul în care se raportează la actul de creație”.

„Retrospektiv – Mircea Novac” poate fi vizitată în sălile de la parterul Palatului Jean Mihail, în perioada 08 septembrie – 29 noiembrie 2023, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 17:00. În prima zi de miercuri a fiecărei luni accesul este gratuit.