Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Retrospectivă majoră Käthe Kollwitz, la MoMA în 2024
käthe kollwitz, woman with dead child (frau mit totem kind), 1903, moma

Retrospectivă majoră Käthe Kollwitz, la MoMA în 2024

O retrospectivă majoră a creației lui Käthe Kollwitz, artistă care a revoluționat gravura, va avea loc anul viitor la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York.

Graficiană, pictoriță și sculptoriță germană, Käthe Kollwitz a ilustrat adesea femei și clasa muncitoare și a abordat teme precum tristețea și războiul.

Organizată de Starr Figura, curator la MoMA, împreună cu asistentul curatorial Maggie Hire, expoziția va fi deschisă între 31 martie și 20 iulie 2024 și va marca prima retrospectivă a artistei într-un muzeu din New York și prima prezentare majoră a operei ei în SUA în ultimii 30 de ani.

Figura a conceput expoziția pe parcursul a cinci an. Planuri au fost întârziate de pandemie și a reluat cercetările în 2021, mai ales după ce a întâlnit operele lui Kollwitz în timpul călătoriilor sale în alte muzee din întreaga lume, în special piese care nu se află în colecția permanentă a MoMA și care îi erau mai puțin cunoscute, scrie artnews.com.

Käthe Kollwitz, care s-a născut în 1867 la Königsberg (în prezent Kaliningrad), și-a petrecut cea mai mare parte a carierei în Germania, unde a murit în 1945. E relativ puțin cunoscută în afara cercurilor specializate, în special în SUA, lucru pe care Figura a declarat că speră ca viitoarea expoziție să îl schimbe. Opera ei este „din ce în ce mai relevantă” astăzi, având în vedere ultimii ani, de la pandemie la războiul din Ucraina.

Foto: Käthe Kollwitz – „Woman with Dead Child/ Frau mit totem Kind”, 1903, MoMA