Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Retrospectivă Paula Rego la Londra

Retrospectivă Paula Rego la Londra

La început de iulie, s-a deschis la Tate Britain din Londra cea mai importantă retrospectivă a artistei britanice de origine portugheză Paula Rego, încununindu-i cele 7 decenii de activitate, relatează The Guardian.

Născută în 1936 – Dame Paula Rego este omagiată la Tate pentru rolul hotărâtor al operei sale impresionante şi  care, per ansamblu, a contribuit la redefinirea figurativismului narativ-simbolic și realismului magic în Marea Britanie şi în lume.

Ilustrând complex o poetică feminină și feministă, referențială și autoreferențială, cu implicari socio- politice fără compromis, pictura puternic expresivă a Paulei Rego conține și marcajul unui anume tragism baroc, redevabil rădăcinilor hispanice, dar și istoriei personale.

Peste 100 de lucrări de mare originalitate în stil și conținut sunt expuse în selecția de la Tate – picturi, pasteluri, desene, colaje și gravuri- ilustrând toate etapele, variate, ale parcursului artistei incepând cu anii 50 și până la apogeul creativ al anilor’90-2000-2010 -cu seriile cele mai cunoscute care i-au adus celebritatea: Dog-Women și Abortion.

 

Citiţi integral: https://www.theguardian.com/artanddesign/2021/jul/05/paula-rego-review-tate-britain-london-jonathan-jones