Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Retrospectivă Sophie Tauber Arp

Retrospectivă Sophie Tauber Arp

Impresionanta retrospectivă a artistei de origine elvețiană Sophie Taeuber Arp – Living Abstraction va fi deschisă până pe 20 iunie la Kunst Museum Basel, urmând apoi să fie itinerată la Muzeul Tate Modern din Londra (între 15 iulie și 17 octombrie 2021) și apoi la Muzeul de Artă Modernă din New York (21 noiembrie 2021-12 martie 2022). Figură marcantă a avangardei istorice internaționale Sophie Taeuber Arp debutează în constructivismul abstract adoptând apoi Dadaismul. Retrospectiva dedicată artistei se încrie în linia actuală a recuperărilor binemeritate de figuri feminine esențiale din istoria artei. Eclipsată pe nedrept de artiștii bărbați celebri ai Avangardei istorice, dar și de renumele soțului său(Hans Arp), Sophie Taeuber Arp are un demers de pionierat de maxim interes, fiind de fapt o generatoare a acestor curente. Exprimându-se pe registre multiple, artista problematizează conceptual  corpul uman deconstruindu-l,  conducându-l din formele abstracționismului sugestiv într-o realitatea ilogică Dadaistă sugerând alienarea umană din preajma războiului. Imaginile create de ea rămân pregnante – indiferent de mediile cu care a operat: scenografii, marionete/sculptură, dans, pictură, design textil.

 

Citiţi integral: https://bit.ly/3z8o0pD

Credit foto: Sophie Taeuber-Arp’s marionettes featured in Marina Rumjanzewa’s ‘Marionettes in Motion’, 2021, film still.