Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Retrospectivă Vladimir Șetran, la galeria AnnArt
vladimir setran

Retrospectivă Vladimir Șetran, la galeria AnnArt

O retrospectivă dedicată artistului Vladimir Șetran va fi deschisă la galeria bucureșteană AnnArt în perioada 7 aprilie – 7 mai 2022.

Arta lui Vladimir Șetran, elev al lui Alexandru Ciucurencu și Ion Marșic, a cunoscut mai multe etape creative, iar la AnnArt vor fi prezentate, în prima expoziție publică de la moartea artistului, la începutul acestui an, lucrări de pictură și desen.

Ceramista Ioana Șetran, văduva artistului, este curatoarea expoziției „Vin alergând”, titlu care provine dintr-un bilet pe care el adesea îl lăsa în ușa atelierului din Pangratti („Așteaptă-mă, vin alergând!”).

Vernisajul va avea loc pe 7 aprilie, între orele 17:00 și 20:00, la galeria din strada Andrei Mureșanu 1.

Expoziția este însoțită de proiecții ale unor lucrări video semnate de Tudor Șetran și de Tudor Massaci, precum și de o întâlnire cu public, de „citire pe mai multe voci” a CV-ului impresionant al lui Vladimir Șetran, de către familie, prieteni, colecționari și istorici de artă. Data pentru aceasta din urmă va fi anunțată ulterior.

Vladimir Șetran, carieră construită pe parcursul a 70 de ani

Vladimir Șetran reprezintă o generație de artiști definitorii pentru arta contemporană din România și locul acesteia în context internațional.

Cu un traseu creativ, expozițional și academic remarcabil, jalonat de momente rămase în istorie – debut sub pseudonim în 1957, sub limita de vârstă admisă în epocă, și expoziția proletară de la Atelierele Grivița, în 1959; grafician la Circul de stat, în 1963; Bienala de la Paris, în 1965, și Festivalul de la Edinburgh, în 1971; personala la Los Angeles, în 1980, și expoziția de nuduri prezentată în ramurile pomilor în floare în satul Scorțeni, în 2005 – artistul a străbătut cu bună-măsură atât solitudinea creației profunde, cât și efervescența libertății, îngăduite ca invidiat privilegiu în perioada comunistă și apoi îmbrățișată simplu și plenar după 1989, notează galeria.

Cu filon autentic din zona abstractă și din figurativ, valoarea intrinsecă a lucrărilor lui l-a adus în importante colecții muzeale și private, în expoziții – de la Paris, Edinburgh, Tokyo și Ulan-Bator până la Moscova, Tel-Aviv, Haga, Viena și Beijing.

Vladimir Șetran s-a alăturat galeriei AnnArt în 2012, iar aici a avut 13 expoziții personale și de grup, fiind o piesă de rezistență în portofoliul galeriei și o descoperire prețioasă pentru noi generații de privitori și colecționari de artă.

Expoziția este deschisă, cu intrare liberă, în perioada 7 aprilie – 7 mai 2022, de marți până vineri, între orele 13:00 și 19:00, și sâmbăta, între orele 11:00 și 16:00. Fondul de lucrări al expoziției este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt.