Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Roșu, galben și albastru”, în Arcul de Triumf
rosu, galben și albastru la arcul de triumf (1)

„Roșu, galben și albastru”, în Arcul de Triumf

„Roșu, galben și albastru”, expoziție personală a artistei Irina Dragomir curatoriată de Alexandru Rădvan, va fi deschisă la Arcul de Triumf din București unde va putea fi vizitată începând cu 1 decembrie și până la 28 ianuarie 2024.

Accesul publicului este gratuit cu ocazia Zilei Naționale a României în toate instituțiile din subordinea Ministerului Culturii, inclusiv în Arcul de Triumf.

Expoziția este prezentată de Institutul Național al Patrimoniului cu ocazia Zilei Naționale a României, în parteneriat cu Art Safari.

„Irina Dragomir este o artistă-fenomen, în plină ascensiune, care s-a remarcat încă de la absolvirea Universităţii de Artă din Bucureşti prin arta numită «figurative pop», cucerind publicul prin culoare, joc, umor și mesaj. (…) Ne bucurăm să colorăm în roșu, galben și albastru Arcul de Triumf – un motiv în plus pentru a vizita acest monument cultural ridicat pentru a celebra Marea Unire de la 1918”, declară Ioana Ciocan, CEO Art Safari și Comisar al României la Bienala de la Veneția.

rosu, galben și albastru la arcul de triumf, irina dragomir

Imagine din expoziția „Roșu, galben și albastru” amenajată în Arcul de Triumf; credit: Art Safari

Despre Irina Dragomir

Irina Dragomir și-a prezentat pentru prima dată lucrările la o expoziție de grup dedicată artei „supercontemporane”, la ediția Art Safari din 2019, curatoriată de Mihai Zgondoiu. În urmă cu un an, Art Safari a găzduit prima expoziție personală a ei, „Roșu, galben și albastru”, curatoriată de artistul Alexandru Rădvan, care i-a fost profesor. Expoziția a prezentat atât lucrări noi, precum și opere din colecții private.

Lucrările Irinei Dragomir se remarcă prin elementele din cultura pop, tendințe, simboluri și convenții contemporane, precum și prin compoziții simetrice și contraste cromatice.

Personajele ei transmit povești despre lucruri pe care le-a trăit, gândit și simțit de-a lungul timpului. Femeile joacă un rol principal în arta ei, reprezentând voci ale feminității în diverse ipostaze. Claritatea și realismul mesajului pe care artista îl transmite vine din naturalețea cu care surprinde emoția feminină, pe care o trăiește la rândul ei.

Cota de piață a artistei a crescut în ultimul an, operele ei fiind în vizorul multor colecționari de artă. Dacă în 2020 lucrarea „Woman with Weapon” a fost vândută pentru aproximativ 600 de euro, în 2022, „Risky Situation” a fost adjudecată la 5.500 de euro.

Program de vizitare „Roșu, galben și albastru” – Arcul de Triumf

  • Vineri, 1 Decembrie: 13:00-20:00
  • 2 – 10 decembrie 2023 (sâmbătă-duminică, 12:00-21:00)
  • 16 decembrie 2023 – 28 ianuarie 2024 (sâmbătă-duminică, 10:00-18:00)

Accesul este gratuit.