Rusia, absentă din nou din Bienala de Artă de la Veneția
Rusia nu va avea o expoziție în pavilionul său la Bienala de Artă de la Veneția, pentru a doua ediție consecutivă a evenimentului, pe fondul războiului pe care îl poartă în Ucraina, în timp ce Ucraina va avea din nou unul, la fel ca în 2022, anul în care Federația a invadat țara.
Organizatorii au anunțat săptămâna trecută țările participante cu expoziții în pavilioanele proprii, iar Rusia este absența notabilă.
Ea se numără printre țările care au structuri dedicate în Giardini, unul dintre cele două locuri de desfășurare a Bienalei de la Veneția, unde sunt amplasate cele mai vizitate pavilioane naționale. Pe de altă parte, Ucraina nu are un pavilion propriu, însă va fi reprezentată anul acesta la Veneția de Katya Buchatska, Andrii Dostliev, Lia Dostlieva, Daniil Revkovskyi, Andrii Rachynskyi și Oleksandr Burlaka.
În 2022, cu aproximativ două luni înainte de debutul Bienalei de la Veneția, artiștii și curatorul care reprezentau Rusia s-au retras din eveniment, lăsând țara fără o expoziție la cel mai mare festival de artă din lume. Astfel, în timp ce alte pavilioane naționale au întâmpinat vizitatorii, cel al Rusiei a rămas gol și închis, înconjurat de gărzi. De asemenea, a absentat și în 2023 de la Bienala de Arhitectură.
Geopolitica și resurse insuficiente
Geopolitica are de regulă impact asupra pavilioanelor naționale, deși Rusia este singura țară care nu participă anul acesta din cauza unui conflict militar. Israel, care are de asemenea un pavilion Giardini, va fi reprezentată de Ruth Patir, chiar dacă războiul din Gaza continuă.
Pe de altă parte, Noua Zeelandă și Scoția au renunțat să aibă anul acesta expoziții din cauza resurselor insuficiente, respectiv a necesității modificării modului de planificare și finanțare.
Bienala de Artă de la Veneția de anul acesta a invitat 322 de artiști, 90 de țări și-au anunțat participarea și vor fi organizate 30 de evenimente colaterale.
„What Work Is” este proiectul care va reprezenta România. Vor expune Șerban Savu și Atelier Brenda. Comisar este Ioana Ciocan, iar curator – Ciprian Mureșan. Acesta va fi expus în pavilionul național din Giardini și în galeria de la Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica.
Cea de-a 60-a Expoziție Internațională de Artă, intitulată „Stranieri Ovunque / Foreigners Everywhere”, va fi deschisă publicului din 20 aprilie până în 24 noiembrie 2024, la Giardini și Arsenale. Este curatoriată de Adriano Pedrosa și organizată de La Biennale di Venezia. Avanpremiera va avea loc în zilele de 17, 18 și 19 aprilie, iar ceremonia de premiere și inaugurarea vor avea loc în 20 aprilie 2024.
Bienala de Artă de la Veneția 2022 a înregistrat un record de participare, cu mai mult de 800.000 de bilete vândute, un salt de 35% față de ediția din 2019. În același timp, expoziția din acel an a durat mai mult – 197 de zile față de 173, în 2019.
Ediția de anul acesta va fi deschisă 218 zile.