Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sagrada Familía, finalizată în 2026. Fațada Gloria necesită demolarea locuințelor a 3.000 de persoane
basilica de la sagrada familia

Sagrada Familía, finalizată în 2026. Fațada Gloria necesită demolarea locuințelor a 3.000 de persoane

Catedrala Sagrada Familía din Barcelona, în construcție din 1882, când a fost proiectată de vizionarul arhitect Antoni Gaudí, va fi finalizată în 2026. De la moartea părintelui ei, în 1926, proiectul a trecut prin mâinile mai multor arhitecți și a fost perturbat în diferite moduri de războaie civile, probleme de finanțare, lucrări de conservare, cereri de autorizații și de pandemie.

Intențiile lui Gaudí, greu de verificat

Cea mai recentă dată stabilită pentru finalizarea ei este 2026. Fațada Gloria, o intrare elaborată cu o scară mare, care, în cele din urmă, va da monumentului impunător aspectul dorit acum, reprezintă însă o problemă.

Potrivit unui nou raport publicat în The World, această etapă a proiectului ar putea însemna și mai multe întârzieri, deoarece realizarea ei s-ar baza pe demolarea unor reședințe din apropiere în care locuiesc până la 3.000 de persoane.

Un grup local a intentat un proces susținând că scara de la intrare care i-ar evacua nu a făcut vreodată parte din planurile inițiale ale lui Gaudí, un argument care se bazează pe un memoriu guvernamental din anii 1970 ce face aceeași afirmație pentru a justifica construirea unui complex de apartamente pe acest loc.

Francesc Pla, care deține o farmacie în zona aflată în pericol, a declarat pentru publicație: „Este ca o sabie atârnată deasupra capetelor noastre, fără să știm dacă, sau când, vom fi dați afară”. El este vicepreședintele asociației de localnici îngrijorați, pregătiți să își apere dreptul de a rămâne.

De fapt, este dificil de verificat intențiile arhitectului, deoarece planurile sale originale au fost distruse în timpul Războiului Civil Spaniol, potrivit istoricului Julià Bretos. Prin urmare, eforturile contemporane de a finaliza clădirea se bazează pe fotografiile care au supraviețuit și pe afirmațiile asistenților lui Gaudí.

Este posibil ca în anii 1970, autoritățile să fi avut mai puține informații decât acum, dar declarația a creat totuși un precedent.

Decizia trebuie luată până în luna mai 2023

Artnet News a contactat un reprezentant al Fundației Sagrada Família, organizația privată non-profit care gestionează construcția clădirii, care a confirmat știrea din The World, dar nu a făcut alte comentarii.

Soarta rezidenților se află acum în mâinile Primăriei din Barcelona, care a putut să respingă mult timp orice responsabilitate directă pentru propunerea lui Antoni Gaudí.

„Orașul a tolerat construcția întotdeauna în termeni temporari, în condiții precare”, a rezumat arhitectul Enric Massip-Bosch, care a fost însărcinat să găsească o variantă între viziunea istorică a arhitectului și realitățile practice ale Barcelonei de astăzi. Nu a fost găsită încă o soluție, deși se așteaptă ca o decizie să fie luată până în mai 2023.