Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Salvador Dalí, pasionatul de gastronomie – într-o expoziţie de litografii, la Muzeul de Artă “Ellen Noël” din SUA

Salvador Dalí, pasionatul de gastronomie – într-o expoziţie de litografii, la Muzeul de Artă “Ellen Noël” din SUA

Pasiunea pentru gastronomie a artistului Salvador Dalí este transpusă în „Les Diners de Gala”, expoziţia de la muzeul din Texas deschisă până pe 27 martie ce cuprinde 12 litografii realizate de spaniol pentru cartea omonimă, publicată în 1973. Operele sunt împrumutate de la Castellani Art Museum al Niagara University.

Litografiile sunt considerate rezultatul experimentelor artistului cu alte media iar cartea în sine este rezultatul colaborării lui Dalí cu un chef al cărui nume a fost păstrat secret. Ulterior, s-a aflat că misteriosul colaborator al maestrului suprarealismului a lucrat la restaurante franceze de lux, precum Lasserre, La Tour d’Argent sau Maxim’s.

Potrivit prezentării de pe site-ul muzeului din Odessa, Texas, expoziţia arată un Dalí care, dincolo de a fi un mare artist, era un pasionat rafinat de gastonomie şi vinuri fine. De altfel, în prefaţa cărţii, artistul mărturiseşte că în copilărie îşi dorea să fie chef. Cartea în sine cuprinde 136 de reţete insolite, grupate în 12 capitole.