Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Şase artiste din România şi Norvegia combat mentalitățile stereotipate, într-o expoziţie deschisă la WASP 
lookout stereotypes

Şase artiste din România şi Norvegia combat mentalitățile stereotipate, într-o expoziţie deschisă la WASP 

Expoziţia „Lockout Stereotypes. Counter-cliché” va fi deschisă pe 11 mai, în spațiul WASP din strada Ion Minulescu, nr. 67 – 93. Expoziția reunește şase artiste din România și Norvegia ale căror practici și discurs vizual urmăresc să combată mentalitățile stereotipate și segregarea socială rezultată din prejudecățile împotriva femeilor rome, precum și a altor grupuri minoritare.

„Lockout Stereotypes. Counter-cliché” explorează problemele de echitate legate de rasă, etnie și gen, precum și multiculturalism, incluziune și educație urbană.

Curatoriată de Andreea Căpitănescu, expoziția prezintă creațiile artistelor Denise Lobonț, Margaret Abeshu (Norvegia), Mihaela Drăgan & Zita Moldovan, Silvia Trăistaru și Mihaela Cîmpeanu. Evocând particularitățile unei culturi minoritare neglijate, suprimate de nevoia constantă de a reafirma adversitatea truismelor maligne, expoziția subliniază convingerea că toți suntem la fel.

Instalaţie video, fotografie, obiect de design

În centrul proiectului se află motivația de a lupta împotriva dublei discriminări cu care se confruntă în mod sistematic femeile rome (pe criterii etnice și de gen). Prin promovarea și expunerea discuțiilor, expoziția urmărește lărgirea dialogului între publicul larg și comunitățile rome, cu scopul de a educa și a forma un spațiu de manifestare culturală sigur și incluziv.

Lucrările de artă cuprind medii artistice diverse, de la instalație video, fotografie, până la obiect de design sculptural și textil. Prezența artistei Margaret Abeshu, ale cărei lucrări îmbină teoria critică, designul și arta, vine în completarea dialogului româno-norvegian din cadrul proiectului „Lockout Stereotypes”.

„Lockout Stereotypes” este un proiect de cooperare România – Norvegia, coordonat de Asociația Art Media Events Studio (Ploiești), cu participarea Asociației 4Culture (București) și a Fundației Fiksdal Dans Stiftelse (Oslo) ce se va derula în perioada  septembrie 2022 – aprilie 2024 în orașele Ploiești și București.