Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Șase pictori cubanezi, la Institutul Cervantes din București
si la vida te da, expozitie, institutul cervantes

Șase pictori cubanezi, la Institutul Cervantes din București

Șase pictori cubanezi contemporani expun la Institutul Cervantes din București până pe 22 decembrie.

Expoziția „Dacă viața îți oferă/ Si la vida te da” reunește lucrări de Eduardo Abela Torras, Juan Leo Brower, Yari Delgado, Sándor González Vilar, Oscar Javier Jacas și Yasbel Pérez-Domínguez și face parte din programul Zilele Culturii Cubaneze.

Programul de vizitare este de luni până joi, de la 09:00 la 20:00, iar vinerea și sâmbata, de la 09:00 la 15:00.

Prezentarea artiștilor

Eduardo Abela Torras (n. 1963). Absolvent, în 1991, al Academiei de Arte Frumoase din San Alejandro, are peste 17 expoziții personale și tot atâtea expoziții de grup în aproape tot spațiul ibero-american, America de Nord, Spania, Mexic, Republica Dominicană, Puerto Rico, Panama și Portugalia; de asemenea, în China, Franța, Italia, Regatul Unit, Elveția și Malaezia. Un critic îl caracterizează ca fiind: „…unul dintre cei mai culți creatori ai generației sale, un membru aparte al bogatei pleiade de pictori cubanezi contemporani. Pentru a vorbi cu adevărat despre opera sa e nevoie să-l căutăm printre vălurile succesive sub care încearcă să-și ascundă timiditatea, spiritul ironic și sufletul neliniştit”. A primit mai multe premii, printre care Distincția pentru Cultură Națională, în 2021.

Juan Leo Brower (n. 1973). Absolvent al Academiei de Arte Frumoase din San Alejandro, în 2001, a avut mai mult de zece expoziții personale în Austria, Cuba, Spania și a participat alături de alți artiști la aproximativ treizeci de alte expoziții. Unele dintre lucrările sale fac parte din diverse colecții private din Spania, Mexic, Japonia, Statele Unite, Franța, China, Marea Britanie, Italia și Cuba.

Yari Delgado (1992). Licențiată în Informatică, în 2010, este ilustratoare de cărți pentru copii, scriind și alt gen de texte literare și publicând atît la edituri cubaneze, cât și la edituri străine. Ilustrațiile sale s-au aflat pe copertele mai multor reviste importante și a lucrat cu diverși realizatori de documentare despre pandemia de Covid 19 și inegalitățile de gen (mai ales cu regizoarea Lisset Vila și Casa de Producție Palomas, în 2022). A practicat fotografia creativă. A expus în Brazilia, Cuba și Italia și a câștigat mai multe concursuri de ilustrație și fotografie, susținute de Cuba, UNICEF sau Cittadelarte/Fondazione Pistoletto.

Sándor González Vilar (n. 1977). Este chimist industrial, absolvent al Academiei de Arte Frumoase din San Alejandro, în 2000. A lucrat cu regizori precum Walter Salles (Brazilia) și Enrique Pineda Barnet și Lester Hamlet (Cuba). Practică arta video și instalațiile cu proiectoare de 16 și 8 mm. Are în jur de 52 de expoziții personale și a participat la peste 160 de expoziții de grup, în Cuba și în străinătate (Târgul de Artă Contemporană din Toronto, Canada ,2003; Târgul de artă contemporană ARCO, Madrid, 2004, 2005, 2006 și edițiile a IX-a, a X-a și a XIV-a ale Bienalei de la Havana). Opera sa face parte din colecții private din Cuba și din străinătate, una dintre ele se află în colecția Sfântului Scaun, dăruită cardinalului Tarcisio Bertone, care a fost secretar de stat al Sanctității Sale Benedict al XVI-lea. A participat la realizarea a 59 de picturi murale, printre ele El Arca de la Libertad (Arca Libertății), la Muzeul Național de Arte Frumoase din Cuba, expus acolo din 2006. A ilustrat cărți, a conceput coperte de albume, desene textile și afișe. Critica l-a numit un „titan al cărbunelui care a creat o operă aflată departe de diletantism și academism, o constantă construcție și deconstrucție a creației omenești, printr-o ironie care se transformă în durere și simulacru”.

Oscar Javier Jacas (n. 1980). A studiat pictură și ceramic; la vârsta de 19 ani a participat la Târgul Internațional de Artă. A lucrat cu diverse tehnici, primind diverse premii la Salon Național de Meșteșuguri din Cuba. Lucrează în mass-media, cu diverse centre de artă pentru copii, la Oficiul de Istorie și cu alte instituții pentru a realiza decoruri, jucării și lucrări cinetice. A realizat decoruri în Belgia și Germania. Unele dintre lucrările sale aparțin colecțiilor private și instituționale din Finlanda, Danemarca, Elveția, Germania, Olanda, Belgia, Anglia, Italia, Spania, Statele Unite, Argentina și Cuba. Cu peste douăzeci de expoziții în Cuba, Columbia, Panama, Mexic și Peru, creația sa a fost recunoscută în Cuba și în străinătate.

Yasbel Pérez-Domínguez (n. 1970). Absolventă a școlilor de pictură și balet, în Camaguey-ul natal, și a Universității de Arte, în 1995. Are în palmares mai mult de 14 expoziții personale în Cuba, SUA, Franța și Puerto Rico; a participat la alte 8 expoziții colective în țara sa, în SUA, în Franța și Uruguay. Una dintre lucrările ei face parte din colecția Muzeului Internațional al Femeii din San Francisco, California. Predă copiilor cursuri de pictură în ateliere comunitare.