Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Schițe de Goya, expuse la Muzeul Prado pentru prima dată în mai mult de un secol

Schițe de Goya, expuse la Muzeul Prado pentru prima dată în mai mult de un secol

O pictură a zeiței Venus nud, întinsă pe o canapea verde de catifea, realizată de Goya a fost expusă la Muzeul Prado, scrie artnews.com. Urmând o „abordare mai amplă” a operei pictorului, instituția din Madrid a plasat opera „Las Majas” într-o nouă galerie, renovată, alături de două schițe mici rar văzute ale Sfântului Bernardino din Siena predicând unui rege aragonez, precum și o Venus de Tițian.

A fost o renovare simplă, dar eficientă: pereții galeriei au fost vopsiți într-o culoare pastel mai deschisă și au fost deschise ferestrele cu vedere la Grădina Botanică, luminând în mod natural pânzele emblematice pentru prima dată în ultimii ani.

„Las Majas era într-un spațiu foarte sumbru, aproape o peșteră, care era adesea aglomerată”, a spus Miguel Falomir, director al Muzeului Prado.

Falomir a subliniat că cele două picturi, portretele unei odalisci, una îmbrăcată și alta goală, sunt printre cele mai vizitate lucrări din muzeu.

Contextualizarea picturilor cu Venus

Rearanjarea galeriei ajută, de asemenea, la contextualizarea picturilor în tradiția de a o reprezenta pe Venus într-un stil clasic, lipsită de majoritatea referințelor mitologice.

„Venus with an Organist and Cupid” de Tițian, ce înfățișează un organist și un Cupidon, creată în 1555, a fost una dintre primele imagini în care zeița dragostei a fost imaginată întinsă. În tablou, organistul apare ignorat, la picioarele lui Venus, în timp ce Cupidon îi șoptește zeiței la ureche.

Reamenajarea sălii evidențiază de asemenea două schițe pregătitoare ale lui Goya pentru pictura de altar „The preaching of Saint Bernardino of Siena before Alfonso V of Aragon” în lumină pentru prima dată în peste un secol.

Goya a fost unul dintre artiștii comisionați în 1781 pentru a decora Bazilica regală San Francisco el Grande din Madrid. Pentru contribuția sa, Goya și-a imaginat o mulțime încântată de predica Sfântului Bernardino. O singură rază de soare îi luminează coroana, peste care plutește Duhul Sfânt.

Foto credit: Museo del Prado