Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sculptură de Jordan Wolfson în valoare de 4,5 milioane de dolari, la National Gallery of Australia
jordan wolfson, body sculpture

Sculptură de Jordan Wolfson în valoare de 4,5 milioane de dolari, la National Gallery of Australia

Galeria Națională a Australiei din Canberra a dezvăluit o nouă sculptură realizată de Jordan Wolfson, care a stârnit controverse din cauza costului său ridicat, atunci când a fost comandată în 2019, fără a fi văzută.

La acea vreme, s-a spus că muzeul a plătit aproximativ 5 milioane de dolari pentru „Body Sculpture”, o parte semnificativă – dacă nu chiar toată – din bugetul său anual de achiziții. Dar directorul muzeului, Nick Mitzevich, a declarat pentru The Guardian că sculptura a costat 4,5 milioane de dolari, aproximativ 40% din bugetul său.

Piesa este o altă ieșire animatronică pentru Wolfson, având un cub de metal întruchipat cu două brațe completate de mâini. Aceste membre animatronice sunt activate pentru a efectua diverse gesturi – unele inofensive, altele obscene – prin intermediul unui lanț conectat la un alt braț robotizat.

Achiziție „istorică”

„Intenția este ca mișcarea Body Sculpture să determine privitorul să se activeze în corpul său și, prin urmare, să devină prezent”, a declarat Wolfson. „Este vorba despre a ne vedea pe noi înșine prin intermediul obiectelor tridimensionale, ceea ce cred că face sculptura”.

Lucrarea este expusă alături de alte lucrări din colecția muzeului selectate de artist și este însoțită de o publicație ilustrată care abordează subiecte precum cibernetica și teoria media. Aceasta este prima prezentare personală a artistului american în vârstă de 43 de ani în Australia.

Directorul muzeului, Nick Mitzevich, a spus că achiziția este „istorică” și că reprezintă o „piatră de hotar în arta contemporană” pentru instituție.

„Încă de la începuturile sale, colecția națională a fost modelată prin achiziții îndrăznețe și ambițioase, cu scopul de a împărtăși publicului australian cele mai semnificative opere de artă și idei din întreaga lume”, a declarat Mitzevich.

Noua lucrare vine după „Female Figure” (2014) și „Colored Sculpture” (2016) ale lui Wolfson, care combină în mod similar sculptura și „performance-ul”, în încercarea de a comenta „întunericul din interiorul condiției umane”, potrivit muzeului.

„Body Sculpture duce această experiență mai departe în ceea ce privește scara, durata și complexitatea”, a declarat Mitzevich.

Programul care însoțește expoziția include o conversație între Wolfson și curatorul principal Russell Storer, care va fi transmisă în direct pe site-ul muzeului în 9 decembrie, precum și o conversație cu expertul în robotică Mark Setrakian, care „a jucat un rol crucial” în crearea sculpturii lui Wolfson, potrivit muzeului.

„Jordan Wolfson: Body Sculpture” este expusă la National Gallery of Australia din 9 decembrie până în 28 aprilie 2024.