Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sculptura „The Squall”, de Demeter Chipăruș, vândută pentru 10.000 de euro într-o licitație de Romantism și Art Nouveau
the squall

Sculptura „The Squall”, de Demeter Chipăruș, vândută pentru 10.000 de euro într-o licitație de Romantism și Art Nouveau

Sculptura „The Squall”, realizată de artistul Demeter Chipăruș, a fost vândută pentru 10.000 de euro într-o licitație de Romantism și Art Nouveau organizată de casa Artmark pe 17 februarie.

Opera, realizată din bronz pictat și fildeș sculptat, a avut o estimare inițială de 3.000 – 4.000 de euro.

Recunoscut pentru creațiile sale delicate, surprinzând clipe diafane de eleganță feminină de început de secol XX, artistul Demeter Chipăruș (cunoscut și ca Dumitru Chipăruș; Dorohoi, 1886 – Paris, 1947) este tranzacționat la nivel internațional pentru sute de mii de euro – în 2016, sculptura „Thais” a fost adjudecată la Christie’s contra sumei de 261.000 de euro. În România, recordul de adjudecare pentru artist este deținut de „Dansatoarea asiriană”, lucrare vândută pentru 15.000 de euro la casa Artmark, în 2016.

Licitația de Romantism și Art Nouveau a inclus 151 de piese decorative de colecție, de la mobilier de artă la bijuterii și sticlărie franțuzească a celebrei Școli de Nancy.

Cel mai scump obiect decorativ adjudecat a fost o monumentală lampă din sticlă stratificată Daum Nancy, probabil piesa de sticlărie de cele mai mari dimensiuni (100 centimetri) ce a apărut vreodată pe piața românească de artă decorative.

lampa daum nancy

Lampa Daum Nancy

Valoarea ei a fost estimată între 6.000 și 8.000 de euro, iar piesa a fost vândută pentru 13.000 de euro.

Un gheridon în manieră Louis XV, ornat cu panouri din porțelan, pictate cu scenă centrală „Le Triomphe De LAmour”, în maniera Angelica Kuaffman, a fost piesa centrală a sesiunii, fiind estimat între 9.000 și 16.000 de euro. El a rămas neadjudecat și are un preț post-licitație de 9.000 de euro.

gheridon

Gheridon în manieră Louis XV

Art Nouveau (1883 – 1914) este poate perioada cea mai reprezentativă pentru arta decorativă. Stilul a fost aplicat și în artă și arhitectură. A fost înlocuit, în anii ’20, de Art Deco.

Credit foto: artmark.ro