Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sculptură uriaşă în formă de păianjen de Louise Bourgeois, record de licitație
louise bourgeois, spider, 1996, sothebys

Sculptură uriaşă în formă de păianjen de Louise Bourgeois, record de licitație

„Spider”, sculptură cu înălțime de 3 metri realizată de Louise Bourgeois în 1996, a stabilit un record de licitaţie pentru artistă și pentru o sculptoriță în general, a anunţat Sotheby’s. Lucrarea a fost vândută pentru 32,8 milioane de dolari, inclusiv taxe, la New York.

Doar patru dintre creațiile cu arahnide ale sculptoriței franco-americane au apărut în licitație. Cel mai recent, în mai 2019, una a fost vândută pentru 32,1 milioane de dolari, cu taxe, la Christie’s New York.

Recordul pentru orice lucrare a unei artiste la licitație este încă deținut de pictura „Jimson Weed” semnată Georgia O’Keeffe, care a fost cumpărată cu 44,4 milioane de dolari de moștenitoarea Walmart, Alice Walton, în 2014.

Sculptura vândută pe 19 mai a fost proprietatea Fundação Itaú din Brazilia.

Creaturile din seria arahnidelor, cele mai cunoscute semnate de Bourgeois

Bourgeois, care a murit în 2010, la vârsta de 98 de ani, a început să-și creeze păianjenii până la vârsta de 80 de ani, dar creaturile uriașe au devenit cele mai cunoscute lucrări ale ei.

Sculpturile din serie sunt expuse la multe dintre cele mai importante muzee din lume, inclusiv Muzeul Guggenheim din Bilbao, Galeria Națională a Canadei din Ottawa, Dia Beacon din New York și Tate Modern din Londra.

„Păianjenul a devenit o emblemă globală, recognoscibilă de toți, având în vedere prezența sa proeminentă în instituțiile culturale din întreaga lume”, a transmis David Galperin, șeful departamentului de artă contemporană al Sotheby’s din New York. „Nu este doar un model de sculptură modernă, ci a căpătat o prezență simbolică mai mare în cadrul culturii contemporane la nivel internațional”.