Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O versiune din oțel a sculpturii „Spider” create de Louise Bourgeois, vândută pentru 40 de milioane de dolari la Art Basel
bourgeois

O versiune din oțel a sculpturii „Spider” create de Louise Bourgeois, vândută pentru 40 de milioane de dolari la Art Basel

Galeria Hauser & Wirth a anunțat că a vândut pentru 40 de milioane de dolari, în prima zi a târgului Art Basel, o versiune din oțel din 1996 a sculpturii „Spider” create de Louise Bourgeois.

Această sumă este cea mai mare comunicată public vreodată pentru o lucrare a lui Bourgeois. Sculptura se află amplasată la standul galeriei de la târgul care a fost deschis inițial pentru invitați, iar din 16 iunie, pentru publicul larg.

Reprezentanții galeriei au spus că a fost vândută dintr-o colecție privată și că a fost cumpărată de un colecționar. Nu au fost oferite alte detalii.

„Spider” este printre cele mai scumpe lucrări prezentate la ediția de anul acesta a Art Basel, târg unde negustorii de artă deseori fac unele dintre cele mai importante vânzări.

Record de licitație pentru Bourgeois

Recordul de licitație pentru o lucrare a lui Bourgeois a fost stabilit în 2019, când o versiune din bronz a „Spider”, creată în 1997, bazată pe versiunea din oțel de la Art Basel, a fost vândută la Christie’s pentru 32 de milioane de dolari.

O altă lucrare mai mică, „Spider IV” (1997), a fost vândută în aprilie, la Sotheby’s Hong Kong, pentru 16,4 milioane de dolari, devenind cea mai scumpă sculptură vânndută vreodată în Asia.

Primele trei cele mai scumpe sculpturi vândute vreodată la o licitație sunt create de Alberto Giacometti – fiecare pentru mai mult de 100 de milioane de dolari, cu „L’Homme au doigt” (1947) adjudecată la Christie’s New York în 2015 contra sumei de 141,3 milioane de dolari.

Cu 40 de milioane de dolari, „Spider” al lui Louise Bourgeois se găsește între două cele mai scumpe lucrări create de femei vândute vreodată la licitație: picturile „Diego y yo” (1949), de Frida Kahlo – pentru 34,9 milioane de dolari (Sotheby’s New York, 2021), și „Jimson Weed / White Flower No. 1” (1932), de Georgia O’Keeffe, pentru 44,4 milioane de dolari (Sotheby’s New York, 2014).

Vânzările de la târgurile de artă precum Art Basel sunt raportate de galerii, neputând fi verificate independent.

Credit foto: ©THE EASTON FOUNDATION/ VAGA AT ARS, NY