Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Segmente din noile picturi murale create la Festivalul de Artă Stradală din Sibiu pot fi cumpărate – galerie foto
cristian scutaru foto alexandrescu bogdan ioan

Segmente din noile picturi murale create la Festivalul de Artă Stradală din Sibiu pot fi cumpărate – galerie foto

Segmente din noile picturi murale create în timpul celei de-a noua ediții a Festivalului Internațional de Artă Stradală din Sibiu (SISAF), care însumează aproximativ 730 metri pătrați și sunt realizate sub tema ediției – #Xpressions -, pot fi cumpărate, o premieră pentru eveniment.

Desfășurat în perioada 10 – 16 iulie, evenimentul a reunit cinci artiști din cinci țări – Julian Cruz din Argentina, Riivo Kruuk din Estonia, Cristian Scutaru din România, Dominic Laporte din Canada și Christian Stanley din Statele Unite ale Americii.

Galeria de Artă Stradală în aer liber a Sibiului, o expoziție atipică care poate fi admirată de localnici și turiști pe tot parcursul anului, a fost extinsă anul acesta cu noi lucrări care devin parte din identitatea culturală a orașului.

Cu cele 117 lucrări expuse pe o suprafață de mai bine de 13.200 metri pătrați, Sibiul se alătură marilor orașe europene în care se regăsește această formă de artă.

Picturile murale, la vânzare sub formă NFT

Pentru prima dată, publicul își poate arăta susținerea și aprecierea față de artiști prin achiziționarea unui segment din oricare dintre cele cinci noi picturi murale realizate la SISAF 2023. Lucrările vor fi transformate în curând în NFT-uri, cu susținerea Ofero Network, și vor fi disponibile spre cumpărare dintr-un catalog online specializat.

O lucrare a fost realizată pe zidul Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară Sibiu, de pe strada Postăvarilor, nr. 18. Artistul Christian Stanley din SUA a conceput o pictură murală intitulată „Echinocțiul de primăvară”, care explorează relația dintre oameni și natură, simbolizând armonia și frumusețea interacțiunii dintre aceste două elemente.

christian stanley, foto alexandrescu bogdan ioan

Christian Stanley, foto: Alexandrescu Bogdan-Ioan

La Centrul Stomatologic Universitar de pe strada Herman Oberth, artistul Dominic Laporte din Canada surprinde prin conceptul său numit „Ghidul de miere”, o creație ce simbolizează modul în care mediul înconjurător ne modelează identitățile și ne invită să ne exprimăm individualitatea într-o lume tot mai înclinată spre conformism.

dominic laporte foto mihaistancescu

Dominic Laporte, foto: Mihai Stăncescu

Înfățișarea a trei blocuri de locuințe a fost schimbată, devenind puncte de atracție pentru localnici și turiști. Unul dintre acestea este situat pe strada Fântânele nr. 1, bl. 52, sc. A, unde artistul Julian Cruz din Argentina a creat o operă ce transpune în culori „emoțiile și sentimentele care se ciocnesc ca norii pe cer”.

juliancruz foto mihaistancescu

Julian Cruz, foto: Mihai Stăncescu

Pe strada Iernii, bl. 4, sc. B, artistul estonian Riivo Kruuk a adus la viață un personaj feminin plin de detalii inspirate din cultura locală, îmbinate cu referințe din cultura balcanică, precum modele și broderii autentice. Prin pictura sa murală, acesta transmite mesajul că indiferent cât de diferite sunt culturile noastre, comunicarea ne poate uni, reușind să depășim orice barieră.

sisaf, riivo kruuk, foto alexandrescubogdan ioan

Riivo Kruuk, foto: Alexandrescu Bogdan-Ioan

Pe strada Henri Coandă, nr. 57, bl. 2, artistul român Cristian Scutaru a revenit cu un concept bazat pe simbolism. Lucrarea se bazează pe expresia „Omerta”, conceptul său fiind cuprins inclusiv în proverbul popular „Cine este surd, orb şi mut trăieşte o sută de ani în pace”.

Festivalul Internațional de Artă Stradală din Sibiu (Sibiu International Street ART Festival, SISAF) este un eveniment organizat de Asociația ART Factory Transilvania și co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu.

Fotografie principală: lucrarea lui Cristian Scutaru realizată la SISAF 2023