Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Share, Tag or Dye – Proiect foto colaborativ deschis tuturor artiștilor, fără selecție, finalizat cu o instalație expusă la București
share tag dye open call for artists 1

Share, Tag or Dye – Proiect foto colaborativ deschis tuturor artiștilor, fără selecție, finalizat cu o instalație expusă la București

„Share, Tag or Dye” este un proiect foto colaborativ organizat de Asociația Fotografică Allkimik, deschis tuturor artiștilor, fără selecție, finalizat cu o instalație ce va fi expusă la VAGon din cadrul Atelierelor Malmaison din București.

Startul apelulului deschis pentru artiștii din toată lumea care își doresc să se alăture proiectului „Share, Tag or Dye” va fi dat pe 22 iulie.

Apelul se va desfășura până pe 18 august, participarea este gratuită și obiectivul este de a fi colectate cel puțin 200 de imagini provenite din social media, care vor fi incluse integral, fără selecție, în limita locurilor disponibile, într-o instalație finală în locația-gazdă – VAGon – spațiu in(ter)disciplinat din cadrul Atelierelor Malmaison, ce va avea vernisajul la începutul lunii septembrie. Înscrierea lucrărilor este gratuită, iar detalii despre apel se găsesc pe pagina de Facebook a Allkimik.

Democratizarea ideii de open call; social media ca mediu de consum pentru obiectele artistice

„Share, Tag or Dye” este un proiect cultural de promovare a artiștilor români, alături de artiști internaționali, prin intermediul unui dialog transparent, extins și colaborativ. Proiectul se va finaliza într-o instalație înrădăcinată în mediul online și materializată prin medii de imprimare fotografică sustenabile, chestionând mediile de diseminare a artei atât pe filieră digitală, cât și participativă, colaborativă și expozițională.

Prin acest demers, „Share, Tag or Dye” își propune să democratizeze ideea de open call prin absența unui proces de selecție, în care o proporție majoră a candidaților înscriși sunt, în mod obișnuit, refuzați din motive care nu întotdeauna țin de calitatea propunerilor înscrise. Astfel, se pune în discuție social media ca mediu de consum pentru obiectele artistice – în ce măsură poate micul ecran contemporan să redea complexitatea unei lucrări de artă?

Artiștii interesați să participe la apel trebuie să trimită un link în care și-au autopromovat munca sau lucrările pe rețelele de socializare și trimit link-ul completând un formular, disponibil online până pe 18 august.

share tag dye open call for artists 2

Atelier de antotipie, artist talks și tur ghidat

Pe lângă open call, proiectul mai constă într-o serie de evenimente diverse menite să adreseze problemele enunțate mai sus și să cristalizeze comunitatea de fotografi și artiști interesați din București și restul țării. O parte dintre lucrările „digitally native” sau digitalizate colectate în urma apelului vor fi transpuse într-o instalație realizată cu ajutorul participanților la un workshop de antotipie, fiind astfel aduse din online în plan material, prin intermediul unei tehnici sustenabile bazate pe materiale naturale și eco-friendly, cu aproape 200 de ani de istorie (antotipia este una dintre primele tehnici fotografice, bazată de decolorare prin intermediul soarelui a unor emulsii pigmentate, realizate din plante, fructe ori legume).

Workshop-ul va avea loc pe 6 august, iar pe 20 august, de Ziua Internațională a Antotipiei, un rezumat video va fi transmis pe canalele de social media Allkimik și ale partenerului principal (Alternative Photography). Alte evenimente integrate includ artist talks și tur public ghidat al expoziției, în cadrul #DoiJoi.

„Share, Tag or Dye” este un proiect finantat de Ministerul Culturii prin programul Acces 2022.

Pornit ca proiect antreprenorial de nișă, co-fondat de Ștefan Dinu și Alex Spineanu (fotografi și antreprenori), Allkimik și-a propus încă de la început, în urmă cu peste 10 ani, să susțină comunitatea pasionaților și practicienilor (atât amatori, cât și profesioniști) de fotografie analog, alternativă și experimentală, prin cursuri și workshop-uri, developare și print analog & alternativ, studio de ambrotipie și, mai ales, prin deschiderea unui spațiu creativ accesibil oricărei persoane interesate de acest domeniu tehnico-artistic – FotoHub (2009-2017). Începând cu 2020, echipei i s-a alăturat Sabina Suru (artist vizual și manager cultural), iar organizația s-a restructurat în Asociația Fotografică Allkimik, pornind împreună proiecte care își propun implicarea comunității artistice și a celei tehnico-fotografice, într-o rețea colaborativă, sustenabilă și transparentă.