Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Simțurile și lumea naturală, în centrul expoziției anuale Costume Institute și Met Gala 2024
laborator costume institute, met

Simțurile și lumea naturală, în centrul expoziției anuale Costume Institute și Met Gala 2024

Expoziția de anul viitor a Costume Institute de la Metropolitan Museum of Art va fi centrată pe conceptul de simțuri și lumea naturală, iar această temă va servi ca piesă centrală vizuală pentru Met Gala din luna mai, cel mai mare eveniment de strângere de fonduri al muzeului.

Andrew Bolton, curatorul care supervizează vasta colecție de modă a Costume Institute, a anunțat titlul mult-așteptatei expoziții anuale: „Sleeping Beauties: Reawakening Fashion”.

Bolton a precizat că expoziția se va inspira din vasta arhivă de modă a muzeului, 33.000 de articole, și că au fost selectate 250 de piese care, în diferite moduri, se referă la „gama de simțuri umane”. Scopul principal, a adăugat el, este de a „„reanima” hainele istorice și contemporane purtate cândva pe corpuri vii, dar care acum există ca artefacte pentru studiu în arhivele muzeului, citează artnews.com.

El a subliniat faptul că tema se concentrează pe articole vestimentare care fac aluzie la lumea naturală, făcând referire la o serie de articole vestimentare pe care muzeul le-a selectat: o pălărie din 1958 produsă de designerul american Sally Victor care se dublează ca un aranjament floral, o rochie a designerului italian Elsa Schiaparelli care poartă reproduceri de cărți poștale florale și o piesă din 2011 a lui Alexander McQueen înfrumusețată cu aripi artificiale de fluturi realizate din pene.

„Impermanența” modei va fi de asemenea în centrul atenției, a precizat Met. În plus, față de accentul pus de expoziție pe simțuri, artistul și chimistul norvegian Sissel Tolaas, stabilit la Berlin, va fi colaborator. Tolaas, care a colaborat cu Balenciaga, va avea sarcina de a regândi mirosurile asociate cu hainele vintage folosind geochimia.

Foto: laborator Constume Institute, credit: Metropolitan Museum of Art / Hippolyte Petit/Bfa.com