Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Singurul portret al surorii mai tinere a Fridei Kahlo, vândut din colecția unui director din industria muzicală
frida kahlo, portrait of cristina, my sister, 1928, christies

Singurul portret al surorii mai tinere a Fridei Kahlo, vândut din colecția unui director din industria muzicală

Singurul portret al surorii mai tinere a artistei mexicane Frida Kahlo va fi vândut, la Christie’s, din colecția lui Jerry Moss, director în industria muzicală, alături de alte 12 lucrări și este așteptat ca grupul să obțină în total în jur de 50 de milioane de dolari.

Ansamblul, care este oferit fără garanția financiară, va fi scos la licitație la New York pe 9 și 10 noiembrie.

Jerry Moss, care a murit în august la vârsta de 88 de ani, a fost o forță în industria muzicală. El a fondat A&M Records împreună cu muzicianul Herb Alpert, ajutând în cele din urmă la transformarea acestei case de discuri independente într-un gigant care a susținut carierele unor artiști americani importanți precum The Carpenters, Joan Armatrading, Quincy Jones și Janet Jackson.

Valoarea portretului, estimată la 12 milioane de dolari

Printre loturile de top se numără tabloul „Portrait of Cristina, My Sister” (1928) al lui Kahlo, despre care Christie’s spune că este singura lucrare a artistei care o înfățișează pe sora ei mai tânără. Lucrarea a fost realizată când Frida Kahlo se afla la începutul carierei. Când a finalizat lucrarea avea încă o relație bună cu Cristina, dar legătura lor avea să se rupă în cele din urmă după ce aceasta din urmă a avut o aventură cu pictorul Diego Rivera, soțul Fridei.

Estimată la un preț cuprins între 8 milioane și 12 milioane de dolari, lucrarea este printre cele mai valoroase picturi ale lui Kahlo oferite într-o vânzare publică. Moss a cumpărat-o în 2001 pentru 1,7 milioane de dolari la Sotheby’s New York.

În ultimele două decenii, cifrele obținute de lucrări ale Fridei Kahlo la licitații au crescut vertiginos. În 2021, un autoportret a fost vândut cu 34,9 milioane de dolari la Sotheby’s New York și a stabilit un nou punct de referință – de patru ori mai mare decât recordul ei de 8 milioane de dolari. Tabloul din colecția Moss este pe cale să devină a doua cea mai scumpă lucrare a lui Kahlo vândută la o licitație publică, dacă își va atinge estimarea.

Max Carter, vicepreședinte Christie’s pentru arta secolului XX și XXI, și Marysol Nieves, specialistul principal al Christie’s în arta latino-americană, au declarat că această estimare este de fapt „conservatoare”, având în vedere „raritatea” piesei.

Tamara de Lempicka, Picasso și Ernst, vândute din colecție

Tina Moss, văduva directorului, supervizează vânzarea proprietății de către Christie’s. Ea a spus că el poseda o încredere distinctă în gusturile proprii care îl diferenția. „El nu voia să cumpere ceva pentru că cineva îi spunea că ar trebui să o facă”, a spus ea.

Din colecție va fi scos la vânzare și un tablou de Tamara de Lempicka, artistă tot mai bine vândută în ultimele decenii. Lucrarea intitulată „Fillette en rose” o înfățișează pe tânăra ei fiică, Kizette, citind o carte. Cu o estimare de 7 – 10 milioane de dolari, lucrarea, pe care Moss o păstra din 1982, este pe cale să devină una dintre cele mai valoroase picturi de Lempicka care vor fi scoase vreodată la licitație. Recordul pentru o lucrare de Tamara de Lempicka a fost stabilit când tabloul „Portrait de Marjorie Ferry” (1932) a fost vândut cu 16,2 milioane de lire sterline (21,1 milioane de dolari) la Christie’s Londra, în februarie 2020.

În plus, vor fi oferite lucrări de Pablo Picasso, Andy Warhol, Thomas Hart Benton și Max Ernst. Prețurile pentru aceste loturi variază între 2 și 10 milioane de dolari.

Credit foto: Christie’s