Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Spania a aprobat 42 de milioane de dolari pentru extinderea Muzeului Prado

Spania a aprobat 42 de milioane de dolari pentru extinderea Muzeului Prado

După o întârziere de șase ani amplificată și de criza Covid-19 și de tensiuni politice și financiare în țară, consiliul de miniștri din Spania a acordat Muzeului Național Prado din Madrid 42 de milioane de dolari pentru a finaliza o extindere mult așteptată.

Banii vor fi repartizați pe o perioadă de trei ani, permițând instituției să renoveze Salon de Reinos din vecinătate, clădire pe care a cumpărat-o în 2012. Potrivit El Pais, proiectul de extindere ar trebui să se încheie în 2024.

Renovarea este gestionată în comun de arhitecții britanici Foster and Partners și de firma spaniolă Rubio Arquitectura și va avea o legătură construită între Prado și Salon de Reinos, un palat ce datează din secolul al XVII-lea, care a fost cândva căminul picturilor la scară mare din colecția regală.

Salon de Reinos și numeroasele sale picturi murale și frize vor fi, de asemenea, restaurate și se zvonește că picturile – inclusiv unele de Diego Velázquez – care au migrat de la palat la clădirea din secolul al XIX-lea care găzduiește Prado, ar putea reveni în vechea structură. Salon de Reinos va avea un atrium mare prin care vizitatorii pot intra, precum și al treilea etaj și o terasă. Extinderea va adăuga Muzeului Prado 27.000 de metri pătrați spațiu de expunere.

Potrivit El Diario, finanțarea a fost pusă la dispoziție printr-o „comandă rapidă legală” și este considerată a fi separată de bugetul regulat al Ministerului Culturii. Banii vor fi plătiți anual, în trei tranșe, muzeul primind 9,6 milioane de dolari în 2022, 24,1 milioane în 2023 și 8,4 milioane în 2024.

Foto credit: Facebook Museo Nacional del Prado