Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Sute de artiști cer Bienalei de la Veneția să anuleze pavilionul israelian
la biennale, bienala venetia, pavilion central, curatorial.ro

Sute de artiști cer Bienalei de la Veneția să anuleze pavilionul israelian

Sute de artiști au semnat o scrisoare deschisă prin care solicită Bienalei de la Veneția, cel mai important festival de artă din lume, să anuleze pavilionul național al Israelului din acest an. Continuând să organizeze pavilionul israelian, artiștii spun că „bienala oferă platformă unui stat segregaționist care comite genocid”.

Scrisoarea a fost semnată de participanți la actuala bienală și de participanți la ediții trecute, dar și de laureați ai Premiului Turner, artiști de renume și cel puțin un curator al unei bienale internaționale importante. Solicitarea lor vine în contextul în care bilanțul deceselor în Gaza, de la atacul Hamas din 7 octombrie, a depășit 30.000, potrivit ministerului local al Sănătății. În urma atacului Hamas, grupare care a ucis 1.200 de israelieni și a luat mai mult de 200 de ostatici, Israelul a condus atacuri aeriene și o invazie terestră în Gaza. Asaltul continuă.

„Dublu standard”

În scrisoarea deschisă este afirmat că acțiunea militară a Israelului în Gaza echivalează cu un „genocid” și este solicitată încetarea focului.

„În timp ce lumea artei se pregătește să viziteze diorama stat-națiune din Giardini, considerăm că prezentarea artei care reprezintă un stat angajat în atrocități continue împotriva palestinienilor în Gaza este inacceptabil. Fără Pavilionul Genocidului la Bienala de la Veneția”, se arată în scrisoare, potrivit artnews.com.

Mai mult, este susținut că bienala a creat un „dublu standard” prin faptul că s-a pronunțat în favoarea Ucrainei după ce aceasta a fost invadată de Rusia în 2022, în timp ce nu a făcut încă o declarație cu privire la Gaza. Rusia nu a participat la Bienala din 2022 și nu va participa nici anul acesta, cum nu a fost prezentă nici la Bienala de Arhitectură de anul trecut.

Israelul, care are un pavilion permanent în Giardini din 1950, va fi reprezentat anul acesta de Ruth Patir. În octombrie, ea și curatoarele Mira Lapidot și Tamar Margalit au declarat că au fost „stupefiate și îngrozite” de atacul Hamas și au adăugat: „Sentimentul nostru imens de durere este agravat de îngrijorarea profundă cu privire la escaladarea crizei umanitare din Gaza și se extinde la pierderea tragică de vieți omenești de acolo și la ceea ce va urma”.

Faisal Saleh, directorul Palestine Museum U.S., care a organizat o expoziție aprobată oficial în paralel cu Bienala de la Veneția 2022, a anunțat că propunerea lui pentru o expoziție în acest an a fost respinsă. Cu toate acestea, va exista un eveniment colateral care include artiști palestinieni, dar care nu este organizat de instituția respectivă.

Nan Goldin și Jesse Darling, între semnatari

Scrisoarea a fost semnată, între alții, de Faisal Saleh, de fotografa Nan Goldin, care a spus public că a anulat un proiect cu New York Times, susținând că publicația are o „complicitate cu Israelul”, artistul Mike Parr, care ar fi fost concediat de galeristul său australian după ce a pus în scenă un performance care menționa Israelul și Palestina, și David Velasco, care a fost concediat din funcția de editor al Artforum după ce site-ul a publicat o scrisoare deschisă a artiștilor care cereau încetarea focului.

Jesse Darling, laureat al Premiului Turner de anul trecut, a semnat și el scrisoarea, la fel ca artiști precum Carolina Caycedo, Meriem Bennani, Naeem Mohaiemen, Frieda Toranzo Jaeger, Ahmed Morsi și Katja Novitskova.

Update

Gennaro Sangiuliano, ministrul italian al Culturii, a declarat în 27 februarie că Bienala de la Veneția nu va exclude o prezență israeliană în acest an, în ciuda scrisorii deschise.

El a calificat scrisoarea drept „rușinoasă” și a afirmat că cei care au semnat-o au amenințat să anuleze o cultură a libertății în Italia.

„Israel nu numai că are dreptul de a-și exprima arta, dar are și datoria de a da mărturie despre poporul său tocmai într-un moment ca acesta, când a fost atacat cu sânge rece de teroriști nemiloși”, a scris Sangiuliano, potrivit artnews.com. „Bienala va fi întotdeauna un spațiu al libertății, al întâlnirii și al dialogului, nu un spațiu al cenzurii și al intoleranței. Cultura este o punte între oameni și națiuni, nu un zid despărțitor”.

În replică, Art Not Genocide Alliance, grupul din spatele scrisorii deschise, a transmis pe rețelele de socializare: „Cultura nu este o «punte între oameni și națiuni» atunci când o națiune este implicată în eliminarea alteia, ai cărei cetățeni sunt ținuți în spatele unui zid despărțitor”.