Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Suzana Fântânariu prezintă „Zborul mâinii”
suzana fantanariu

Suzana Fântânariu prezintă „Zborul mâinii”

Suzana Fântânariu, artistă, cadru universitar și membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, prezintă expoziția „Zborul mâinii” la Muzeul de Istorie Suceava.

Vernisajul e programat pe 26 septembrie, la ora 14:00. Expoziția, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță, va fi deschisă până pe 29 octombrie.

„Lucrările Suzanei Fântânariu ne dezvăluie un univers sensibil pentru bucuria ochilor. Indiferent de tehnica adoptată, artista a reuşit de-a lungul carierei sale să devină un reper. Tocmai de aceea expoziţia prezentată acum, la Suceava, are rolul de a evidenţia parcursul creator şi de a face mai bine înţeles particularităţile demersului artistic dezvoltat de artistă până în momentul de faţă. Lumea Suzanei Fântânariu aparţine senzorialului, nostalgiei, relaţiilor intime cu obiectele imediate”, spune curatorul dr. Alexandru Constantin Chituţă, manager interimar la Muzeul Naţional Brukenthal.

Despre Suzana Fântânariu

Artistă de renume european, Suzana Fântânariu (n. 15 septembrie 1947, Baia/ Suceava) a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Ioan Andreescu” Cluj-Napoca (1968 – 1974). În 1985, a primit o bursă de studii la Roma. Este profesor universitar doctor la Facultatea de Arte de la Universitatea de Vest Timişoara și membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

De-a lungul carierei a avut mai mult de 60 de expoziții în țară și în străinătate. A participat la bienale şi trienale internaţionale de gravură, unde a fost recompensată cu numeroase premii.

Printre cele mai recente distincții primite se numără Premiul de excelenţă Bienala internaţională de gravură Beijing, în 2003, Marele Premiu al Ministerului Culturii din Republica Moldova, în 2013, Diploma de onoare a Ministerului Culturii din Republica Moldova, în 2015, și Diploma de excelență pentru aportul adus artelor grafice în lume, la Bitola (Macedonia), în 2018. Este cetățean de onoare al municipiului Iași.

Cu un impresionant palmares expozițional, Suzana Fântânariu a revenit în 2023 la București, după 12 ani, cu o expoziție bogată în lucrări recente, pentru care a făcut uz de diverse tehnici.