Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tabloul lui Constable găsit după patru decenii în Guernsey, vândut cu 200.000 de lire sterline
schita constable, martel maides auctions

Tabloul lui Constable găsit după patru decenii în Guernsey, vândut cu 200.000 de lire sterline

O schiță în ulei a lui John Constable considerată dispărută timp de 40 de ani și descoperită într-o colecție privată din insula Guernsey a fost vândută la licitație pentru 200.000 de lire sterline, dublu față de estimarea inițială.

După o licitație acerbă, tabloul a fost cumpărat de un colecționar privat cu sediul în Guernsey, care a dorit să rămână anonim. Astfel, e de așteptat ca tabloul să rămână pe insulă, dar este posibil să dispară din nou din spațiul public.

Jonathan Voak, specialist în tablouri la Martel Maides, unde a avut loc licitația, a declarat: „A fost un rezultat extraordinar, comparându-l cu estimarea cuprinsă între 80.000 și 120.000 de lire sterline. A fost o atmosferă extraordinară în sala de vânzare. Mai mulți ofertanți prin telefon și o mulțime de oameni în sală doreau să vadă cum se vinde. Interesul a fost fenomenal”.

Despre ofertant, el a spus că este anonim și că tabloul va rămâne în Guernsey. „Va intra într-o colecție privată de aici”, citează The Guardian.

Țara lui Constable

Schița prezintă casa lui Willy Lott din Flatford, care apare în „The Hay Wain”, cea mai cunoscută lucrare a pictorului peisagist englez din secolul al XIX-lea. Cel mai recent fusese consemnată în 1979, când a apărut într-o publicație academică italiană rară, în care erau enumerate lucrările lui Constable.

Uleiul pe pânză, datat iunie 1814, are dimensiunile de 29,2 cm pe 24,4 cm. Casa înfățișată a fost un simbol al modului de viață rural care era atât de important pentru Constable. Fermierul chiriaș Willy Lott a locuit în casă timp mai mult de 80 de ani și se pare că a petrecut doar patru nopți departe de casă în toată viața sa. Casa se află în micul cătun Flatford, pe malul nordic al râului Stour, în Suffolk, care se află în centrul zonei cunoscute în prezent sub numele de „Țara lui Constable”.

John Constable (1776 – 1837)

Născut în Suffolk, fiu al unui negustor de porumb și cărbune, John Constable a lucrat pentru tatăl său înainte de a studia la Școlile Academiei Regale începând din 1799, prima sa expoziție la Academia Regală având loc în 1802.

Constable considera că picturile lui trebuie să provină cât mai direct posibil din natură. A realizat sute de schițe în ulei în aer liber, surprinzând cerul schimbător și efectele luminii – folosind aceste schițe ca bază pentru lucrări de expoziție mai mari, pe care le-a redimensionat în atelierul său.

A pictat locuri din ținutul său natal, precum și din Salisbury, Brighton și Hampstead, și a călătorit în Norfolk și Lake District.

În 1829, John Constable a fost ales membru cu drepturi depline al Academiei Regale.

Deși lucrările lui sunt foarte populare astăzi, Constable a primit puțină altă recunoaștere în Marea Britanie în timpul vieții sale, dar a avut un oarecare succes peste Canalul Mânecii și a avut o influență profundă asupra artiștilor romantici francezi.

Credit foto: Martel Maides Auctions