Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tablou John Constable, găsit după 40 de ani în insula Guernsey
schita constable, martel maides auctions

Tablou John Constable, găsit după 40 de ani în insula Guernsey

O schiță în ulei a lui John Constable considerată dispărută timp de 40 de ani a fost descoperită într-o colecție privată din insula Guernsey.

Schița prezintă casa lui Willy Lott din Flatford, care apare în „The Hay Wain”, cea mai cunoscută lucrare a pictorului peisagist englez din secolul al XIX-lea, potrivit BBC.

Cel mai recent fusese consemnată în 1979, când a apărut într-o publicație academică italiană rară, în care erau enumerate lucrările lui Constable.

Uleiul pe pânză, datat iunie 1814, are dimensiunile de 29,2 cm pe 24,4 cm. Casa înfățișată a fost un simbol al modului de viață rural care era atât de important pentru Constable. Fermierul chiriaș Willy Lott a locuit în casă timp mai mult de 80 de ani și se pare că a petrecut doar patru nopți departe de casă în toată viața sa. Casa se află în micul cătun Flatford, pe malul nordic al râului Stour, în Suffolk, care se află în centrul zonei cunoscute în prezent sub numele de „Țara lui Constable”.

Lucrarea, scoasă la licitație

Casa de licitații Martel Maides a transmis că cercetările efectuate de experți i-au confirmat proveniența prin urmărirea schiței până la nepotul artistului.

Jonathan Voak, specialist în picturi la casa de licitații, a declarat: „Reapariția acestei schițe în ulei va aduce o contribuție importantă la stabilirea cronologiei operei lui Constable. Datând din iunie 1814, ea oferă un punct de referință important cu care pot fi comparate alte lucrări nedatate. Acest frumos studiu în ulei, pictat liber, este o combinație rară a unei lucrări a unui mare artist care are atât semnificație istorică, cât și atracție estetică”.

Schița urmează să fie scoasă la licitație pe 21 septembrie, cu un preț orientativ de 80.000-120.000 de lire sterline.

John Constable (1776 – 1837)

Născut în Suffolk, fiu al unui negustor de porumb și cărbune, John Constable a lucrat pentru tatăl său înainte de a studia la Școlile Academiei Regale începând din 1799, prima sa expoziție la Academia Regală având loc în 1802.

Constable considera că picturile lui trebuie să provină cât mai direct posibil din natură. A realizat sute de schițe în ulei în aer liber, surprinzând cerul schimbător și efectele luminii – folosind aceste schițe ca bază pentru lucrări de expoziție mai mari, pe care le-a redimensionat în atelierul său.

A pictat locuri din ținutul său natal, precum și din Salisbury, Brighton și Hampstead, și a călătorit în Norfolk și Lake District.

În 1829, John Constable a fost ales membru cu drepturi depline al Academiei Regale.

Deși lucrările lui sunt foarte populare astăzi, Constable a primit puțină altă recunoaștere în Marea Britanie în timpul vieții sale, dar a avut un oarecare succes peste Canalul Mânecii și a avut o influență profundă asupra artiștilor romantici francezi.

Credit foto: Martel Maides Auctions